Izvor: RTS, 13.Feb.2022, 06:46

EU proširila ovlašćenja policiji, Evropol ima novi zadatak

Da se kriminal lako prilagođava i velikom brzinom usvaja i koristi nove tehnologije već je poznato. Da bi kriminalcima moglo da se odgovori jednakom brzinom, Evropska unija odlučila je prošle nedelje da proširi mandat i ovlašćenja Evropola. Između ostalog, ta agencija sada može da sarađuje sa privatnim kompanijama, digitalnim platformama i od njih dobija neohodne podatke. Novi zadatak je i jačanje saradnje sa zemljama van Unije.
Slobodan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << protok ljudi i kapitala oslobodio je put i kriminalu - to su još pre tri decenije uvideli čelnici država Evropske unije. Zato 1994. u Hag smeštaju Jedinicu Evropola za droge, preteču današnje tzv. evropske policije. Tada osnovni zadatak - razmena i analiza informacija u suzbijanju ilegalne trgovine narkoticima i pranja novca, do danas je višestruko dopunjen.

"Evropol obrađuje četiri osovna teška krivična dela - ubistva, seksualna zloupotreba dece, terorizam i oružana razbojništva. Atentati i slično spadaju u domen terorizma. Tu i najveći broj specijalista radi na tom problemu", navodi Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policije.
Svakodnevno oko 150 specijalista ukršta podatke 27 država članica, ali i desetina trećih država. Konkretno, sa Srbijom je sporazum potpisan 2009. godine. Tokom decenije saradnje informacije su išle u oba smera.
"Ako se podaci skupe, oni se šalju u Hag. Nacionalne policije šalju u Hag, iz Haga se dalje distribuira prema zemljama koje će biti ugrožene. Oni na neki način pomažu, a s jedne strane crpe informacije iz nacionalnih policijskih struktura, s druge dele i vraćaju tim drugim državama", kaže Nicović.
Kako bi države bolje odgovorile teškom prekograničnom i organizovanom kriminalu, malo po osnivanju Evropola, u istom gradu formirana je i stalna jedinica za pravosudnu saradnju - Evrodžast. Sa tom agencijom naša zemlja sarađuje više od dve godine. Kako to izgleda u praksi, pojašnjava tužilac Branko Stamenković.
"Mi imamo mogućnost organizacije tzv. zajedničkih istražnih timova - tužioci zajedno sa policajcima zemalja EU i nama zajedno razmatraju određene predmete, zajedno donose odluke koji su pravci akcije najbolji i onda tokom jednog dana, koji se zove 'action day' dolazi do paralelne realizacije tih dogovora na teritoriji svih zemalja koje su dogovorile zajedničko postupanje", navodi Branko Stamenković, zamenik republičkog javnog tužioca.
Broj predmeta koji su na stolu, i srpskih i tužilaca širom Evrope, svake godine je sve veći. Samo lane bilo ih je za četvrtinu više nego prethodne godine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.