EU proba, mundir?

Izvor: Vostok.rs, 26.Maj.2011, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU proba, mundir?

26.05.2011. -

Zvezde EU iznad Bengazija – takav pomalo ironičan naslov svom komentaru dao je nemački Junge Velt. Kako piše list, sada će se zastava EU stalno vijoriti nad uporištem libijskih pobunjenika. Radi otvaranja predstavništva u Bengaziju tamo je boravila predstavnik EU za međunarodne poslove Ketrin Ešton.

Govoreći na >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << konferenciji za štampu o rezultatima svoje posete, Ešton je nazvala glavnim zadatkom zaštitu civila. Ali da primetimo da je danas zaštita civila, u skladu sa rezolucijom UN, glavna kompetencija NATO-a, a ne EU.

Po svemu sudeći, EU nije želela da po tom pitanju ostane po strani. Poslednjih dana vojna leksika se sve češće čuje na raznim manifestacijama koje se odvijaju pod njenim okriljem. Na primer, na sastanku vojnih eksperata zemalja Velike Evrope, održanom ovih dana u Berlinu. Kako je izjavio u svom istupanju nemački profesor Karl Kajzer, građanska usloga EU može da dobije priznanje samo u slučaju ako bude potkrepljenja takođe i vojnom aktivnošću. Eštonova, koja je napisala uvod za referat, dodala je da koncepcija globalne politike EU podrazumeva kako civilnu, tako i vojnu dimenziju.

Ruski ekspert u oblasti evropske bezbednosti Dmitrij Danilov ne vidi ipak velike perspektive za jačanje vojne komponente spoljne politike EU.

EU je ipak blaga sila. Zato što njena efikasnost zavisi ne toliko od vojih sredstava, koliko od sposobnosti da se zemljama evropskog okruženja predstavi kao prvo dostojni model razvoja, a kao drugo da im se pruži pomoć u takozvanom izvozu evropskih normi. I sada se sporovi vode oko toga da li će unutar EU ojačati vojni potencijal. Najverovatnije ne.

Postavlja se još jedno, mada ne novo pitanje - o svojevrsnoj konkurenciji EU sa NATO-om. Danilov ima svoj pogled na taj problem.

Naprotiv, govore čak o tome da NATO počinje da konkuriše sa EU. To se tiče, na primer, određenih civilnih sredstava kriznog regulisanja. Ovde, sasvim prirodno, EU treba da uzme na sebe ulogu odgovornijeg parntera. I u tom smislu vojno dipliranje sa NATO-om je neizbežno.

Zanimljiva nijansa. Na berlinskom sastanku eksperata već pomenuti profesor Kajzer je pozvao Nemačku da odustane od vojnog suzdržavanja. Dva dana kasnije nemačko MIP objavilo je da se u Bengaziju formira koordinacioni biro za veze sa ustanicima. Izgleda da EU ipak nema ništa protiv da proba vojni mundir, ne NATO, već sopsvetvenog kroja.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.