EU prekorno opominje mađarskog premijera zbog najava o smrtnoj kazni

Izvor: Blic, 30.Apr.2015, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU prekorno opominje mađarskog premijera zbog najava o smrtnoj kazni

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i lider socijalista u Evropskom parlamentu Sergej Stanišev danas su oštro kritikovali madjarskog premijera Viktora Orbana zbog najave da će uvesti smrtnu kaznu.

"Gospodin Orban mora da odmah razjasni da mu to nije namera”", rekao je Junker, uz upozorenje da će u slučaju da Orban nastavi s koracima u tom pravcu “"uslediti borba”".

Istovremeno, Stanišev je u saopštenju za medije ocenio da je Orbanov predlog “regresivan” >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i zatražio od poslaničke grupe naprednih stranaka (EPP), kojoj pripada i partija mađarskog premijera, da se ograde od svog stranačkog kolege.

Orbanova najava da će preduzeti korake ka vraćanju smrtne kazne u mađarski sistem krivičnih sankcija izavala je žestoke otpore u Briselu, jer bi to predstavljalo otvoreno kršenje Evropske povelje o ljudskim pravima, čija je potpisnica i Mađarska.

Sem toga, ukidanje smrtne kazne je jedan od uslova koje zemlje kandidati moraju da ispune pre pristupanja EU, a visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini redovno šalje proteste svaki put kada se osuđenik pogubi bilo gde u svetu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

EU upozorava Orbana zbog najava o smrtnoj kazni

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Apr.2015

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i lider socijalista u Evropskom parlamentu Sergej Stanišev danas su oštro kritikovali mađarskog premijera Viktora Orbana zbog najave da će uvesti smrtnu kaznu...“Gospodin Orban mora da odmah razjasni da mu to nije namera”, rekao je Junker novinarima...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.