EU upozorava Orbana zbog najava o smrtnoj kazni

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Apr.2015, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU upozorava Orbana zbog najava o smrtnoj kazni

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i lider socijalista u Evropskom parlamentu Sergej Stanišev danas su oštro kritikovali mađarskog premijera Viktora Orbana zbog najave da će uvesti smrtnu kaznu.

“Gospodin Orban mora da odmah razjasni da mu to nije namera”, rekao je Junker novinarima nakon susreta sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović i upozorio da će u slučaju da Orban nastavi sa koracima u tom pravcu “uslediti borba”.

Istovremeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Stanišsev je u saopštenju za medije poručio da je Orbanov predlog “regresivan” i zatražio od poslaničke grupe naprednih stranaka (EPP), kojoj pripada partija mađarskog premijera, da se ograde od svog stranačkog kolege.

Orbanova najava da će preduzeti korake ka vraćanju smrtne kazne u mađarski sistem krivičnih sankcija izavala je žestoke otpore u Briselu, jer bi to predstavljalo otvoreno kršenje Evropske povelje o ljudskim pravima, čija je potpisnica i Mađarska.

Sem toga, ukidanje smrtne kazne je jedan od uslova koje zemlje kandidati moraju da ispune pre pristupanja EU, a visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini redovno šalje protestne poruke svaki put kada se osuđenik pogubi bilo gde u svetu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.