EU pozdravlja najavu Kurtija o taksama

Izvor: RTS, 28.Feb.2020, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pozdravlja najavu Kurtija o taksama

Evropska unija pozdravila je najavu premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, da će Kosovo delimično i uslovno ukinuti takse na robu iz Srbije i BiH, uz ocenu da je to prvi korak i da očekuju više detalja.
Ovaj korak može imati pozitivan efekat na obnavljanje regionalne trgovine i mogao bi omogućiti obnavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dijaloga Beograda i Prištine, kojem posreduje Evropska unija, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.
EU navodi da je izgubljeno previše vremena i da je hitno potrebno obnoviti poverenje.
Dodaje se da "Srbija i Kosovo moraju da kreiraju okruženje pogodno za nastavak dijaloga, u korist obe strane".
"Visoki predstavnik Borelj spreman je da odigra svoju ulogu posrednika u dijalogu", navodi se u saopštenju.
Kosovski premijer Aljbin Kurti u četvrtak je na vanrednoj konferenciji za medije u Prištini najavio ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta, a ukidanje svih taksi od 1. aprila na 90 dana.
Specijalni američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je da SAD ne podržavaju polumere kosovskog premijera Aljbina Kurtija o delimičnom ukidanju taksi na robu iz centralne Srbije.
"Naša pozicija je sasvim jasna: takse moraju biti potpuno ukinute. Gospodin Kurti pravi ozbiljnu grešku – i to je jasno stavljeno do znanja kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju u Beloj kući", napisao je Grenel na Tviteru.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

OGLASILA SE EU POVODOM UKIDANJA TAKSI: Ovo je samo prvi korak, očekujemo više detalja

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2020

EU navodi da je izgubljeno previše vremena i da je hitno potrebno obnoviti poverenje...Evropska unija pozdravila je najavu premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, da će tzv. Kosovo delimično i uslovno ukinuti takse na robu iz Srbije i BiH, uz ocenu da je to prvi korak i da...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.