EU pozdravila pomilovanje bivšeg ukrajinskog ministra

Izvor: Blic, 07.Apr.2013, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pozdravila pomilovanje bivšeg ukrajinskog ministra

Evropski komesar za proširenje Štefan File pozdravio je danas pomilovanje bivšeg ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Jurija Lučenka.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič pomilovao je ranije danas šest bliskih saradnika opozicione liderke, bivše premijerke Julije Timošenko koja je na odsluženju zatvorske kazne, saopšteno je iz Kancelarije presednika.

"Pozdravljam odluku predsednika Janukoviča da pomiluje Lucenka. Ovo je prvi korak, ali važan potez protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << selektivne pravde", saopštio je File, prenose agencije.

Robijanje Timošenkove i Lučenka izazvalo je krizu u odnosima izmedju Ukrajine i EU koja tvrdi da ukrajinske vlasti selektivno krivično gone protivnike svog predsednika Janukoviča.

Odluka ukrajinskog predsednika o pomilovanju je odgovor na ponovljene zahteve zapadnih vlada i specijalnih izaslanika Evropskog parlamenta u Ukrajini, bivšeg poljskog predsednika Aleksandra Kvašnjevskog i bivšeg predsednika Evropskog parlamenta Pata Koksa.

"Janukovič je potpisao ukaz o pomilovanju šest osudjenih ljudi, uključujući bivšeg ministra unutrašnjih poslova Jurija Lucenka i bivšeg ministra životne sredine Georgija Filipčuka", navodi se u saopštenju kancelarije predsednika Ukrajine, prenela je agencija AFP.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.