EU poslala SAD pitanja o špijunaži na internetu

Izvor: Blic, 12.Jun.2013, 02:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU poslala SAD pitanja o špijunaži na internetu

Evropski zvaničnici zatražili su “brze i tačne” odgovore od Sjedinjenih Američkih Država kako bi utvrdili da li masovni nadzor internet ne krši osnova prava na privatnost evropskih građana, preneo je “Gardijan”. Vivijen Reding

Potpredsednica Evropske komisije Vivijen Reding poslala je pismo sa sedam detaljnih pitanja američkom državnom tužiocu Eriku Holderu, zahtevajući objašnjenja o Prizmi i drugim američkim programima za špijuniranje.

Ona je ukazala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da, “s obzirom na situaciju i ozbiljnu zabrinutost javnog mnenja sa ove strane Atlantika”, očekuje detaljne odgovore pre sastanka evropskog i američkog ministra pravde u petak u Dablinu, Irska.

Bivši radnik američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) Edvard Snouden nedavno je objavio da Vlada SAD obavlja masovni nadzor na internetu.

“Direktan pristup američkih vlasti podacima evropskih građana na serverima američkih kompanija treba da se odstrani, osim u jasno definisanim, specifičnim i pravno opravdanim situacijama”, navela je Redingova u pismu.

Pitanja na koje je zatražila odgovor od SAD su:

-Da li su Prizma i slični program ciljani da prikupljaju podatke o američkim građanima i stanovnicima ili, takođe – možda čak i primarno – o neameričkim državljanima, uključujući građane EU?

-Da li su pristup, prikupljanje ili obrada podataka uz korišćenje Prizme i drugih programa.. ograničeni na specifične i individualne slučajeve, a ako je tako koji kriterijumi se primenjuju?

-Da li se podacima o pojedincima pristupalo, prikupljalo ili obrađivalo grupno, uobičajeno ili povremeno?

-Da li je obim tih programa ograničen na nacionalnu bezbednost ili strane obaveštajce, ili je širi?

-Koji pristupi, pravni ili administrativni su dostupni kompanijama u SAD ili EU da se usprotive pristupu, prikupljanju ili obradi podataka pod Prizmom ili drugim programima?

-Koji pristupi su dostupni građanima EU da ih se informiše ukoliko su pogođeni Prizmom ili sličnim programima i kako je to u poređenju sa pristupima dostupnim američkim građanima?

-Koji pristupi su dostupni građanima ili kompanijama EU da se usprotive pristupu, prikupljanju ili obradi njihovih ličnog podataka uz korišćenje Prizme ili sličnih programa i kako je to u poređenju sa pravima američkih građana?

Pritisak oko internet špijunaže raste i u Vašingtonu, nakon što je grupa američkih senatora zatražila od administracije predsednika Baraka Obame da otkrije kako interpretira zakone koji ih podupiru.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Špijunaža: Reding traži objašnjenje

Izvor: B92, 12.Jun.2013

Brisel -- Evropska komesarka za pravosuđe Reding uputila je pismo državnom tužiocu SAD zahtevajući objašnjenje za prikupljanje podataka građana EU špijunskim programom...U pismu u koje je Rojters imao uvid, evropska komesarka za pravosuđe Vivijen Reding je izrazila duboku zabrinutost zbog mogućnosti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.