EU pomaže pročišćavanje vode na Kipru.

Izvor: Southeast European Times, 09.Apr.2014, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pomaže pročišćavanje vode na Kipru.

Nova fabrika za pročišćavanje vode koristiće kako kiparski Grci, tako i lokalni Turci. U ostalim poslovnim vestima: Evropska Komisija mogla bi da pojednostavi pravila za dobijanje šengenskih viza kako bi podstakla rast turizma, a uskoro će biti jednostavnija i putovanja avionom u regionu.

09/04/2014

Fabrika za pročišćavanje vode koja će opsluživati Nikoziju na Kipru otvorena je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << okviru projekta koji je 30 odsto finansiran od strane EU. To postrojenje opsluživaće 270 hiljada ljudi kako kiparskih Grka, tako i Turaka i prerađivati u proseku 30 hiljada kubnih metara otpadnih voda dnevno i obezbeđivati 10 miliona kubnih metara pročišćene vode godišnje za poljoprivredno navodnjavanje. Ujedno će proizvoditi više od 3000 metričkih tona čvrstog otpada za đubrivo i struju od biogasa, kojim će biti pokriven deo potreba grada za energijom.

***

Rumunija planira da snizi stope poreza na dobit preduzeća koja reinvestiraju u toj zemlji, izjavila je za agenciju Rojters ministarka finansija Joana Petresku. On je rekla da će ta mera verovatno biti uvedena u julu. Biće smanjeni i drugi nameti u pokušaju otvaranja novih radnih mesta i obezbeđivanja ekonomskog rasta za oko tri odsto 2014. godine.

***

NATO je ponovo otvorio vazdušni prostor nad Kosovom za civilni saobraćaj. Tako će komercijalni avioprevoznici biti u stanju da lete direktnijim linijama preko Balkana. Procenjuje se da će ta odluka uticati na oko 180 hiljada civilnih letova svake godine.

***

Evropska Komisija predložila je pojednostavljena pravila za dobijanje šengenskih viza kako bi se podstakla putovanja u Uniju i povećali prihodi od turizma. Te promene mogle bi da donesu oko 130 miliona evra u narednih pet godina i potpomognu otvaranje 1,3 miliona novih radnih mesta, kažu u Komisiji.

***

Turkish Airlines od 2. maja uvodi direktne letove iz Istanbula za Sarajevo, uBosni i Hercegovini.saopštila je turska kompanija. U međuvremenu, Wizz Air, najveći lou-kost avioprevoznik u Centralnoj i Istočnoj Evropi, kaže da će prepoloviti svoje kapacitete u Beogradu ukidanjem jevtinih linija za Oslo i Brisel i smanjenjem broja letova za druge destinacije. Taj potez Wizz Air objašnjava visokim aerodromskim taksama.

***

Rumunija bi mogla da zaradi stotine miliona evra godišnje od poreza ako integriše romsku manjinu, stoji u studiji Svetske banke. Ako se nezaposlenost Roma smanji, a plate porastu, Rumunija bi mogla da ostvari dobit od produktivnosti od 887 miliona do 2,9 milijardi evra godišnje, što predstavlja i do 2 odsto BDP, dok bi dodatni porezi mogli da donesu 675 miliona evra.

***

Albanski parlament odobrio je ugovor o zajmu sa MMF po kome će ta zemlja dobiti 330 miliona evra. Taj aranžman ne predviđa bilo kakva povećanja poreza ili smanjenja penzija, kaže ministar finansija Škelćim Cani.

(Razni izvori – 2.4.2014–9.4.2014)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.