EU podržava odrluku Prištine: Kurtijeva policija se povlači

Izvor: B92, 09.Avg.2023, 21:21

EU podržava odrluku Prištine: Kurtijeva policija se povlači

Evropska unija je pozdravila odluku Vlade tzv. Kosova da smanji prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada na severu za još 25 odsto.

Oni dodaju da su potrebni i drugi koraci za deeskalaciju na severu, prenosi Dukađini.

"EU pozdravlja nedavnu najavu kosovske vlade o daljem smanjenju prisustva policije za 25 odsto u i oko opštinskih zgrada na severu Kosova. Odluka je doneta nakon sastanka na tehničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nivou između Kosovske policije i Euleksa kako bi se utvrdili zajednički parametri za procenu bezbednosne situacije u opštinama na severu. To su koraci u pravom smeru, ali su potrebni i drugi koraci", stoji u odgovoru Evropske unije za RTV Dukađini.

Smanjenje prisustva policije u i oko zgrada opština na severu jedna je tačka dogovora zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, u Bratislavi, 10. jula.

Pored toga, EU je od Prištine, u cilju deeskalacije situacije, zatražila i da raspiše nove izbore na severu, te da se vrati dijalogu o normalizaciji odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

'Daleko od normalizacije' – sever Kosova nakon povlačenja dela policije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Avg.2023, 13:22

Policija Kosova je za 50 odsto smanjila prisustvo unutar i oko opštinskih zgrada u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, gde živi većinsko srpsko stanovništvo. Policija je na ovim mestima prisutna od 26. maja, kada je gradonačelnicima, izabranim na lokalnim izborima koje je bojkotovalo lokalno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.