EU osudila Kosovo zbog povećanja taksi na robu iz Srbije i BiH, traži hitno objašnjenje

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Nov.2018, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU osudila Kosovo zbog povećanja taksi na robu iz Srbije i BiH, traži hitno objašnjenje

Evropska unija (EU) zatražila je danas hitno objašnjenje odluke vlade Kosova o povećanju taksi za 10 odsto za proizvode uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH), preneo je Radio Slobodna Evropa iz Brisela.

Maja Kocijančič, portparolka šefice diplomatije EU Federice Mogherini, ocenila je da su mere Prištine jasno kršenje CEFTA-e (Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini).

"Evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << unija očekuje da se Kosovo, koje trenutno predsedava Ceftom, u potpunosti pridržava obaveza i da opozove ovu meru", navela je Kocijančič u reagovanju na odluku kosovskih vlasti.

U saopštenju iz Brisela naglašeno je da odluka vlade Kosova "podriva regionalnu sardanju, uključujući i regionalnu ekonomiju, i nije na liniji sa principima koji su predviđeni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Kosovom.

Današnja odluka Vlade Kosova podrazumeva taksu od 10 odsto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a poreklom su iz Srbije i BiH, osim na proizvode međunarodnih brendova koji se proizvode na teritoriji Srbije i BiH.

Ranije danas, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić reagujući na odluku Vlade Kosoa rekao je da je nužan preduslov za nastavak briselskog dijaloga momentalno ukidanje ove "štetne i protivpravne odluke".

"Odluka Prištine suprotna je važećim propisima i sporazumima i CEFTA sporazumu, a njene posledice nanose štetu svim nacionalnostima na Kosovu. Nužan preduslov za nastavak briselskog dijaloga je momentalno ukidanje ove štetne i protivpravne odluke", rekao Đurić.

On je naglasio da je današnjom odlukom, koja je opasna i protupravna, Priština blokirala briselski dijalog na svim nivoima.

"Briselski dijalog je nemoguće nastaviti do trenutka dok ne povuku ovakvu protivpravnu odluku", rekao je Đurić i ocenio "neophodnim" da međunarodna zajednica odmah reaguje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.