EU oštro o podršci Kine Rusiji u ratu u Ukrajini

Izvor: Beta, 05.Apr.2023, 00:02

EU oštro o podršci Kine Rusiji u ratu u Ukrajini

Uoči velikog diplomatskog pohoda Evropske unije u Kinu, šef spoljne politike EU u utorak je napao Peking zbog njegove podrške Rusiji usred invazije na Ukrajinu i nazvao to "eklatantnim kršenjem" obaveza prema Ujedinjenim nacijama."Ne može se stati na stranu agresora", rekao je Žozep Borel uoči putovanja za Peking predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i francuskog predsednika Emanuela Makrona. "Postoji jasno očekivanje da stalna članica Saveta bezbednosti (UN) ustane u odbranu međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i moralna dužnost Kine je da doprinese pravednom miru".Uz gostujućeg državnog sekretara SAD Antonija Blinkena, Borel je bio neobično otvoren u svojoj osudi Kine koja je od partnera EU sve više njen rival na globalnoj sceni.Ta izjava je priprema da dvoje eminentnih evropskih lidera u Pekingu ukaže da će odnosi EU i Kine zavisiti od odnosa Pekinga s Rusijom koji je sada prijateljski.Očekuje se da će Makron i Fon der Lajen tokom razgovora sa predsednikom Si Đinpingom u četvrtak upozoriti da ne šalje oružje Rusiji. Neposredno uoči posete, Fon der Lajen je imala telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim radi koordinacije strategije.Čak i ako Peking kaže da je neutralan prema tom ratu, Sijeva poseta ruskom predsedniku Vladimiru Putinu Moskvi pre dve nedelje ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Von der Leyen i Macron u Pekingu na razgovorima o trgovini i mirovnom planu za Ukrajinu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Apr.2023

Posjeta Emanuela Makrona i Ursule von der Leyen Pekingu, koja počinje u srijedu, 5. aprila, prilika je za razgovore evropskih zvaničnika sa Si Đinpingom o ulozi Kine u postizanju mira u Ukrajini ali i trgovinskim odnosima na kojima insistiraju vodeće evropske ekonomije.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.