EU neće uspeti da ispuni uslove VB za ostanak?

Izvor: B92, 12.Nov.2015, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU neće uspeti da ispuni uslove VB za ostanak?

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izrazio je sumnju da će EU moći da ispuni zahteve Velike Britanije, koje je ta zemlja postavila kao uslov za ostanak.

Na samitu EU-Afrika u Valeti, na Malti, posvećenom izbegličkoj krizi, Tusk je rekao da su ti "zahtevi strogi". Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je referendum o članstvu Britanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u EU do kraja 2017. godine.

On je zatražio da sporazum o reformama EU bude postignut do kraja ove godine, povodom čega je Tusk rekao da "nema garantija da bi to moglo biti učinjeno do decembra".

Tusk je dodao da je pregovarački proces s Londonom "veoma, veoma oštra igra".

Britanski premijer Kameron je pre dva dana u Londonu predstavio spisak zahteva kako bi Velika Britanija ostala članica EU, i istog dana uputio pismo predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, uoči obećanog referenduma u Velikoj Britaniji o tom pitanju predviđenog do kraja 2017. godine. Kameron je rekao da Velika Britanija želi promene u četiri oblasti, uključujući zaštitu zemalja koje ne koriste evro kao valutu.

Britanija želi "jasno, pravno obavezujuće i nepovratno" izuzeće od privrženosti EU sve tešnjem povezivanju, rekao je Kameron. Najsporniji oblast britanskih zahteva tiče se slobode kretanja ljudi u EU, pošto omogućava građanima jednih članica da žive i rade u drugim. Kameron je istakao da Velika Britanija želi da "reši zloupotrebu prava na slobodu kretanja i da joj se omogući kontrola migracija unutar EU". On je rekao da je neregulisana imigracija iz ostalih zemalja EU u Veliku Britaniju, većinom iz istočnih članica koje su u Uniju ušle od 2004. godine, napravila veliki pritisak na britanske škole, bolnice i javne službe.

Britanski premijer je rekao da sloboda kretanja ne bi trebalo da se odnosi na buduće nove članice EU dok njihove privrede ne dostignu nivo privreda sadašnjih članica. Takođe je naveo da traži da novi useljenici ne mogu dobijati socijalne beneficije dok ne provedu najmanje četiri godine u Velikoj Britaniji.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.