EU ne sme da dozvoli da Grčka zapadne u haos

Izvor: B92, 29.Feb.2016, 00:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EU ne sme da dozvoli da Grčka zapadne u haos"

Evropska unija ne sme da dozvoli da Grčka "zapadne u haos" zbog priliva migranata, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Hiljade migranata su blokirane na grčkoj teritoriji posle zatvaranja granica duž "balkanske rute".

"Da li zaista možete ozbiljno da verujete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su se zemlje evrozone borile do zadnjeg da Grčka ostane u zoni evra da bi na na kraju, godinu dana kasnije, takoreći dozvolili Grčkoj da zapadne u haos", rekla je Angela Merkel i pozvala da se "ne napusti" Atina na takav način.

Grčka je danas upozorila da će se broj izbeglica na njenoj teritoriji verovatno utrostručiti u martu i dostići broj od oko 70.000 ljudi, zbog kvota koje su uvele zemlje na "balkanskoj ruti" prema zapadnoj Evropi.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio je da je skeptičan prema dogovoru EU i Turske o zaustavljanju izbegličkog talasa i da zato smatra dobrom odluku zemalja na "balkanskoj ruti" da sve više koordinišu režim prihvata izbeglica prema predlogu Austrije.

Erjavec je za slovenačku televiziju rekao da bezbednosna situacija u Sloveniji nije ugrožena zbog priliva izbeglica, navodeći da opozicija bez razloga u vezi sa tim podstičke strhovanja kod ljudi.

Ako bi situacija s migrantskim talasom eskalirala, Ljubljana ima spremne planove, rekao je Erjavec i napomenuo da ulazak migranata u zemlju kontrolišu bezbednosni organi, prenela je Hina.

Erjavec je naveo da je saradnja Ljubljane i Zagreba po pitanju izbegličke krize mnogo bolja otkako Hrvatska ima novu vladu.

"Saradnja po pitanju migracija s novom hrvatskom vladom mnogo je bolja nego s prethodnom (Zorana) Milanovića", kazao je Erjavec.

U Sloveniju su u nedelju iz Hrvatske ušla samo 382 migranta, što je najmanji dnevni priliv od početka godine, od kada je kroz Sloveniju prošlo 96.125 migranata i izbeglica.

Policija Slovenije je saopštila da su austrijske vlasti tokom dana primile 357 migranata iz Slovenije, a od početka godine 96.125, preneo je Index.hr.

Trenutno je u Sloveniji smešteno 320 migranata, u centrima u Lendavi, Vrhniki i Postojni.

Slovenija je spremna da dnevno prihvatiti najviše jedan voz s izbeglicama koji iz Hrvatske pristižu u Dobovu, a maksimalno 580 izbeglica i migranata.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Merkel: EU ne može da dozvoli da Grčka upadne u haos

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Feb.2016

Evropska unija ne može da dozvoli da Grčka "upadne u haos" zatvarajući evropske granice za izbeglice, izjavila je sinoć nemačka kancelarka Angela Merkel..."Da li ozbiljno mislite da sve zemlje koje su se prošle godine do kraja borile da zadrže Grčku u evrozoni - a mi smo bili najstrožiji - mogu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.