Izvor: JUGpress.com, 04.Avg.2022, 22:07

EU ne može da utiče na Kosovo

BRISEL

Evropska unija (EU) insistira da Priština mora što pre da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. godine, ali nema mogućnost da “natera” Kosovo da to uradi, odgovorio je visoki predstavnik EU Đozep Borelj na poslaničko pitanje “šta će uraditi povodom odbijanja Kosova da formira ZSO”.

“Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom dogovorile >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << su Kosovo i Srbija Briselskim sporazumom iz 2013. godine. Sporazum je ratifikovao kosovski parlament i Kosovo treba da ispuni svoju zakonsku obavezu i da je sprovede bez odlaganja”, navodi se u Boreljovom odgovoru, prenosi N1.

“Obe strane trebalo bi da ispune sve svoje međunarodne pravne obaveze i da sprovedu nerešene sporazume, kao i da ulože značajne napore kako bi postigli sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, što je ključno za njihov evropski put”, naglasio je šef diplomatije EU.

Borelj je dodao da je “ispunjavanje potreba manjinske srpske zajednica na Kosovu od velike važnosti za EU na Kosovu” i da Brisel pažljivo prati razvoj situacije u tim oblastima.

On je istakao da EULEKS aktivno podržava kosovske institucije koje se bave sprovođenjem zakona u jačanju vladavine prava, uključujući njihove napore da istraže bezbednosne incidente u vezi sa verskim objektima i objektima kulture.

“Unija je kontinuirano podsećala kosovske institucije da brzo i u potpunosti sprovedu presudu Ustavnog suda o vlasništvu nad zemljištem manastira Dečane bez ikakvog daljeg odlaganja”, dodao je Borelj, odgovarajući na pitanja o zaštiti srpske kulturne baštine na Kosovu, pre svega manastira SPC i ranijih zahteva vlasti u Prištini upućenih UNESCO oni budu uklonjeni sa liste ugroženih objekata svetskog kulturnog nasleđa, ali i da ih upiše kao kosovske, a ne srpske.

Evropska unija pridaje veliki značaj vladavini prava, zaštiti osnovnih prava i sloboda, uključujući prava i verske slobode manjinskih zajednica, i pažljivo prati sva dešavanja u tim oblastima na Kosovu”, naveo je Borelj.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.