EU izglasala pokretanje NUKLEARNE OPCIJE protiv Mađarske

Izvor: Press, 12.Sep.2018, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU izglasala pokretanje "NUKLEARNE OPCIJE" protiv Mađarske

Evropski parlament izglasao je danas početak aktivacije člana 7 Ugovora o EU protiv Mađarske zbog njene antimigrantske politike.
Foto:Blic
Kako javlja AP, evroposlanici su odlučili da na taj način kazne Mađarsku zbog podrivanja vrednosti Unije. Za pokretanje procedure aktivacije člana 7 glasalo je 448 polsanika, protiv je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bilo 197, a uzdržano 48.
Glasanju je prethodila burna rasprava u EP.

Viktor Orban
Član 7, poznat i kao "nuklearna opcija" bi na kraju mogao da dovede do oduzimanja prava glasa optuženoj državi u svim institucijama EU. Prvi put je upotrebljen u decembru i to protiv Poljske.
Ovaj potez bi mogao da dovede do uvođenja sankcija Mađarskoj.

Govoreći prethodnog dana u EP, premijer Mađarske Viktor Orban je rekao da se radi o "činu osvete" EU zbog odbijanja njegove zemlje da ispoštuje migrantske kvote i obezbedi smeštaj migrantima.

- Mađarska će zaštititi svoju granicu, zaustaviće ilegalnu migraciju i braniće svoja prava. Ako treba, usprotivićemo se i vama - rekao je Orban poslanicima EU.
Usvojena direktiva o autorskim pravima na internetu
Na današnjoj sednici u Strazburu je takođe odlučeno i da se usvoji predlog direktive o autorskim pravima na internetu.

Za usvajanje direktive je bilo 438 poslanika, dok je protiv bilo 226.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: Parlament EU glasao za pokretanje „nuklearne opcije“ protiv Mađarske

Izvor: Vostok.rs, 12.Sep.2018

Izvor: Vostok / RT. . Evropski parlament je glasao za pokretanje člana 7. koji omogućuje kaznene mere protiv Mađarske. Brisel je ranije osudio Budimpeštu zbog njene migracione politike i "suzbijanja medija".. . Član 7. Lisabonskog ugovora iz 2007. godine, često nazvan "nuklearna opcija",...

Nastavak na Vostok.rs...

"Nuklearna opcija" za Mađarsku mogla bi da je košta prava glasa u EU

Izvor: N1 televizija, 12.Sep.2018

Evropski parlament danas je izglasao pokretanje kaznene procedure protiv Mađarske zbog "konstantnog kršenja ljudskih prava, demokratskih pricipa i vrednosti Unije". U istoriji EU, član 7 nikada ranije nije pokrenut. Njegovo stupanje na snagu, Mađarsku bi moglo da košta prava glasa u EU...Izvor:...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.