EU investira bilion evra za prelazak na čistu privredu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2020, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU investira bilion evra za prelazak na "čistu" privredu

Evropska komisija predložila je plan mobilizacije najmanje jedan bilion evra u narednih 10 godina, za prebacivanje svoje privrede na nultu emisiju štetnih gasova do 2050. godine.

"Zelini dogovor dolazi zajedno sa važnim investicionim potrebama koje će postati investicione mogućnosti. Plan mobilizacije najmanje biliona evra će pokazati put i osloboditi dalji zeleni talas investicija", kaže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Investicioni plan za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << evropski Zeleni dogovor predstavljen je danas u Strazburu, a za cilj ima mobilizaciju javnih investicija i podsticaj za uključivanje privatnih fondova kroz EU investicione instrumente.

EU se obavezala da će do 2050. godine postati prvi klimatski neutralan blok na svetu.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da će to zahtevati značajne investicije kako od strane EU i država članica, tako i od privatnog sektora.

Investicije će se koristiti za usavršavanje ljudi za nove poslove, čiste tehnologije, zeleno finansiranje i nove procedure.

Cilj je da ove investicije budu u službi građana, istraživanja, nauke, ali i srednjih preduzeća, industrije i klime, navode u Komisiji.

"Pred nama je još ne zabeležena transformacija. Ona će zahtevati radi svih nas i doneće dobro za sve nas. Podržaćemo naše građane i regione kojima je potrebna veća transformacija tako da ne niko ne zaostaje", kaže Lajen.

Evropska komisija poručuje da će posebna pomoć kroz ovaj plan biti usmerena onim sektorima i regionima koji se više oslanjaju na fosilna goriva kao što su Poljska, Češka i delovi Nemačke da pređu na obnovljive izvore energije.

"Pravedni tranzicioni mehanizam će pomoći onima koji su najviše pogođeni i predstavljaće paket finansijske i praktične pomoći od najmanje 100 milijardi evra", izjavio je potpredsednik EK Frans Timermans.

U Evropskoj komisiji dodaju da će tranzicija Evrope ka klimatski neutralnoj ekonomiji zahtevati kako masivne finansijske investicije tako i snažnu političku opredeljenost.

"EU nije izgrađena preko noći niti će se Zelena Evropa desiti preko noći. Za postavljanje održivosti u centar naših investicija mora doći do promene svesti. Danas smo napravili značajan korak u tom pravcu", poručio je potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.