EU ih neće, a ne dâ ih Rusiji

Izvor: B92, 05.Jun.2015, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EU ih neće, a ne dâ ih Rusiji"

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak kritikovao je pristup Evropske unije zemljama Istočnog partnerstva, na čelu sa Ukrajinom.

On je naveo da EU unapred odbija težnje tih bivših sovjetskih republika da postanu članice Unije i poručio da ukoliko ne bude podsticaja i vizije Unije, te zemlje mogu da prihvate rusku.

"Govorimo da niko nema prava da sputava zemlje Istočnog partnerstva da slobodno donesu stratešku odluku gde vide svoje mesto. Istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodajemo: ´ne dozvoljavamo da svoje mesto vidite u EU´. Ne znam ko u tome nalazi logiku. To znači: Rusija nema pravo veta na vašu budućnost, ali mi imamo", kazao je Lajčak na konferenciji o EU u slovačkom ministarstvu inostranih poslova.

Slovački ministar kazao je da je traženje alibija to što Brisel odbija Ukrajini, Gruziji ili Moldaviji pravo da jednom u budućnosti postanu i one članice EU a da se pre toga uopšte nije ni razgovaralo o kriterijumima ili uslovima za članstvo, prenela je slovačka agencija TASR.

Lajčak je naglasio da ne postoji nikakva dalja mogućnost ukoliko EU ne želi da zemlje Istočnog partnerstva primi u svoje redove, ne želi da uđu u interesnu sferu Rusije a ne želi ni to da budu neka neutralna tampon zona.

"Može da se desi da reformski napori u tim zemljama propadnu. Odnosno da zbog nedostatka podsticaja sa naše strane one prihvate viziju koju im je ponudio neko drugi", rekao je Lajčak i kritikovao EU za to što premalo pomaže Ukrajini.

"Znamo kako je to divovski zadatak i naivno je misliti da će Ukrajinci sa tim izaći na kraj sami. Nemamo puno vremena. Mislim da će neki trenutak istine nastupiti naredne zime a ne bi mi bilo draga kada bi međunarodna zajednica u Ukrajini pretrpela neuspeh", kazao je Lajčak na konferenciji "EU 2015. godine: jak mandat, krhka politika".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.