Petak, 05.06.2015.

22:02

"EU ih neće, a ne dâ ih Rusiji"

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak kritikovao je pristup Evropske unije zemljama Istočnog partnerstva, na čelu sa Ukrajinom.

Izvor: Beta

Default images
foto: Beta/AP

On je naveo da EU unapred odbija težnje tih bivših sovjetskih republika da postanu članice Unije i poručio da ukoliko ne bude podsticaja i vizije Unije, te zemlje mogu da prihvate rusku.

"Govorimo da niko nema prava da sputava zemlje Istočnog partnerstva da slobodno donesu stratešku odluku gde vide svoje mesto. Istovremeno dodajemo: ´ne dozvoljavamo da svoje mesto vidite u EU´. Ne znam ko u tome nalazi logiku. To znači: Rusija nema pravo veta na vašu budućnost, ali mi imamo", kazao je Lajčak na konferenciji o EU u slovačkom ministarstvu inostranih poslova.

Slovački ministar kazao je da je traženje alibija to što Brisel odbija Ukrajini, Gruziji ili Moldaviji pravo da jednom u budućnosti postanu i one članice EU a da se pre toga uopšte nije ni razgovaralo o kriterijumima ili uslovima za članstvo, prenela je slovačka agencija TASR.

Lajčak je naglasio da ne postoji nikakva dalja mogućnost ukoliko EU ne želi da zemlje Istočnog partnerstva primi u svoje redove, ne želi da uđu u interesnu sferu Rusije a ne želi ni to da budu neka neutralna tampon zona.

"Može da se desi da reformski napori u tim zemljama propadnu. Odnosno da zbog nedostatka podsticaja sa naše strane one prihvate viziju koju im je ponudio neko drugi", rekao je Lajčak i kritikovao EU za to što premalo pomaže Ukrajini.

"Znamo kako je to divovski zadatak i naivno je misliti da će Ukrajinci sa tim izaći na kraj sami. Nemamo puno vremena. Mislim da će neki trenutak istine nastupiti naredne zime a ne bi mi bilo draga kada bi međunarodna zajednica u Ukrajini pretrpela neuspeh", kazao je Lajčak na konferenciji "EU 2015. godine: jak mandat, krhka politika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

12 h

Podeli: