Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2021, 20:55

EU i SAD: Jačamo saradnju, kao i angažman na Zapadnom Balkanu

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države dogovorile su danas na Samitu u Briselu da će intenzivirati saradnju u brojnim globalnim pitanjima, među kojima je i zajednički angažman na Zapadnom Balkanu, a što uključuje i dijalog Beograda i Prištine.

EU i SAD u zajedničkom saopštenju navode da je cilj današnjeg Samita bilo obnavljanje Transatlantskog partnerstva i postavljanje zajedničke transatlantske agende za postpandemijsku eru.

Dve strane su se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << založile za jačanje saradnje u mnogim pitanjima od borbe protiv pandemije do klimatskih promena, od odnosa prema Rusiji, Kini, Iranu, a jedna tačka saopštenja odnosi se na Zapadni Balkan.

"Nameravamo da dalje jačamo naš zajednički angažman na Zapadnom Balkanu, pored ostalog i kroz dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji njihovih odnosa uz posredovanje EU i uz podršku ključnim reformama na putu evropskih integracija", navodi se u zajedničkom saopštenju EU i SAD posle samita objavljenom na sajtu Bele kuće i Evropske unije.

SAD i EU dogovorile primirje u sporu zbog Boinga i Erbasa

Evropska unija i Sjedinjene Države postigle su dogovor o primirju u skoro 17-godišnjem sukobu zbog subvencionisanja američkog proizvođača aviona Boinga i njegovog evropskog rivala Erbasa, saopšteno je iz EU danas.

Dve strane su se prethodno, u martu saglasile da na četiri meseca suspenduju uzajamne tarife u ukupnom iznosu od 11,5 milijardi dolara na uvoznu robu, koje su obuhvatale širok spektar proizvoda - od evropskih vina do američkog duvana i žestokih alkoholnih pića, a koje su uvedene u okviru pomenutog spora, izveštava Rojters.

Predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen izjavila je ovim povodom da dogovor "zaista otvara novo poglavlje u međusobnim odnosima, jer prelazimo sa parnice na saradnju u vazduhoplovnom sektoru - posle 17 godina spora".

Predsednik SAD-a Džo Bajden je istakao da je "u interesu SAD da imaju stabilan odnos sa NATO-om i EU".

"Ja imam sasvim drugačija gledišta od svog prethodnika", rekao je Bajden aludirajući na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Iz britanskog Ministarstva za spoljnu trgovinu su poručili da vredno rade sa SAD "na deeskalaciji i postizanju nagodbe nakon što smo suspendovanjem tarifa povukli prvi potez".

"Radujemo se nastavku pregovora o ovom dugogodišnjem sporu oko velikih civilnih vazduhoplovnih kompanija tokom posete Velikoj Britaniji (američkog trgovinskog predstavnika) Ketrin Tai u sredu i postizanju fer i uravnoteženog rešenja koje je u interesu celog Ujedinjenog Kraljevstva", navodi se u saopštenju britanskog ministarstva.

Bajden pozdravio sporazum sa EU oko Boinga i Erbasa

Predsednik SAD danas je pozdravio "veliki proboj" u sporu između kompanija avioindustrije Boinga i Erbasa i sporazum koji postignut sa EU, kako bi se osujetilo "netržišno ponašanje Kine".

"Danas su SAD i EU napravile veliki proboj u trgovinskom sporu između Boinga i Erbasa koji je trajao više od 16 godina. Saglasili smo se da se zajednički angažujemo i suprotstavimo se izazovu netržišnog ponašanja Kine u ovom industrijskom sektoru, koji kineskim kompanijama omogućava nefer prednost", poručio je Bajden u saopštenju, prenosi Rojters.

Antonio de Mora, šef španskog Udruženja izvoznika maslina, ASEMESA, izjavio je da je da su "oni postigli dogovor o mapi puta za rešavanje ovog pitanja u roku od pet godina".

"Ako bude potvrđeno da će ovaj sporazum odmah stupiti na snagu suspenzijom carina, to bi bila divna vest jer rešava jedan od dva ozbiljna problema koja imamo: carine od 25 posto na izvoz zelenih maslina u SAD, koje čine 60 procenata našeg izvoza", rekao je on, dodajući da je drugi ozbiljan problem izvoz crnih maslina koje nisu obuhvaćene ovim dogovorom.

Pomenuti spor između SAD i EU pred Svetskom trgovinskom organizacijom traje još od 2004. godine, kada su se SAD povukle iz sporazuma iz 1992. o subvencionisanju avio-kompanija i podnele tužbu protiv EU, tvrdeći da je Erbas uspeo da dostigne Boingov udeo na tržištu aviona delimično zahvaljujući subvencionisanim državnim zajmovima.

Od 2019. godine su u okviru ovog sukoba dve strane počele sa uvođenjem uzajamnih tarifa optužujući se međusobno za pružanje nelojalne pomoći Boingu i Erbasu.

Mišel: Sastanak EU i Bajdena početak snažnijeg odnosa

Sastanak zvaničnika Evropske unije sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom održana danas u Briselu samo je početak snažnijeg budućeg odnosa između EU i SAD, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, opisujući Bajdena kao partnera na koga se EU može osloniti.

"Bilo je zadovoljstvo danas ugostiti predsednika Bajdena. Sa Sjedinjenim Američkim Državama delimo dugu istoriju, oblikovali smo veći deo prošlog veka, a sada je vreme da oblikujemo ovaj vek", rekao je Mišel na brifingu, preneo je CNN.

Među nama će, naravno i dalje biti osetljivih i delikatnih pitanja, ali mi slušamo jedni druge i možemo da vidimo put ka pronalaženju rešenja i uzajamne koristi, istakao je on.

Obraćajući se novinarima, predsednik Evropskog saveta rekao je da su razgovori sa Bajdenom bili usredsređeni na saradnju u oblastima koja uključuju pandemiju korona virusa, klimatsku krizu, tehnološke inovacije i trgovinu.

Mišel je naveo da je današnji sastanak bio veoma dobar.

"To je samo početak, nastavićemo da pojačavamo saradnju u promociji naših zajedničkih vrednosti", dodao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RUSIJA, KINA I ZAPADNI BALKAN Amerika i EU dogovorile saradnju oko globalnih pitanja, u fokus stavile i DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE

Izvor: Blic, 15.Jun.2021

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države dogovorile su danas na Samitu u Briselu da će intenzivirati saradnju u brojnim globalnim pitanjima, među kojima je i zajednički angažman na Zapadnom Balkanu, a što uključuje i dijalog Beograda i Prištine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.