Izvor: RTS, 16.Jun.2021, 08:17

Evropska unija i SAD jačaju saradnju, najavljuju pojačanu aktivnost na Zapadnom Balkanu

Na samitu u Briselu, Evropska unija i SAD su se dogovorile da će intenzivirati saradnju u brojnim globalnim pitanjima, među kojima je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju, i udruženi angažman na Zapadnom Balkanu, što uključuje i dijalog Beograda i Prištine.
U zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtovima Bele kuće i Evropske unije, EU i SAD navode da je cilj samita u Briselu bio da se krene ka obnavljanju transatlantskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << partnerstva i postavljanje zajedničkog plana za period posle pandemije.

Založili su se za jačanje saradnje u mnogim pitanjima, od borbe protiv pandemije do klimatskih promena, od odnosa prema Rusiji, Kini, Iranu, a jedna tačka saopštenja odnosi se na Zapadni Balkan.
"Nameravamo da dodatno pojačamo naš zajednički angažman na Zapadnom Balkanu, uključujući dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji njihovih odnosa uz posredovanje Evropske unije, kao i podršku ključnim reformama na putu evropskih integracija", navodi se u zajedničkom saopštenju EU i SAD posle samita.
Dodaje da su postigli sporazum o uspostavljanju dijaloga na visokom nivou EU i SAD o Rusiji, radi bolje koordinacije politike.
SAD i EU da su spremne da odgovore na "obrazac negativnog ponašanja Rusije i štetne aktivnosti koji se ponavljaju".
Pozivaju Rusiju na saradnju u obezbeđivanju diplomatske zaštite i zahtevaju da "zaustavi svoje kontinuirano suzbijanje civilnog društva, opozicije i nezavisnih medija i oslobodi sve političke zatvorenike".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

EU i SAD jačaju saradnju, najavljuju pojačanu aktivnost na Balkanu

Izvor: Vostok.rs, 16.Jun.2021

U zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtovima Bele kuće i Evropske unije, EU i SAD su navele da je cilj samita u Briselu bio da se krene ka obnavljanju transatlantskog partnerstva i postavljanje zajedničkog plana za period posle pandemije.   Založili su se za jačanje saradnje u mnogim pitanjima,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.