EU i Britanija usuglasili tekst o irskoj granici

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Nov.2018, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i Britanija usuglasili tekst o irskoj granici

LONDON - Britanski i europski pregovarači usuglasili su tekst o granici u Irskoj iako to ne znači da su pregovori o brexitu do kraja zaključeni, objavila je irska televizija RTE citirajući dva izvora.

Irska nacionalna televizija prenijela je da je tekst dogovoren kasno u ponedjeljak i zatim proslijeđen Londonu te je citirala izvore koji kažu da je sporazum "najstabilniji mogući", ali ne bi bilo ispravno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << reći da su pregovori "zaključeni".

Sporazum uključuje takozvani "backstop", zaštitni mehanizam, zahvaljujući kojem bi granica na irskom otoku ostala otvorena nakon Brexita. "Izvor potvrđuje da je tekst sporazuma o razvodu dogovoren na tehničkoj razini", napisala je na Twitteru Laura Kuenssberg, politička urednica BBC-a i dodala "Vlada će se sastati rano sutra poslije podne. Tada će biti i službena potvrda".

Tvrdi orah Brexita: Granica Republike Irske i Sjeverne Irske

Brexit itekako zanima Australce

Uspostava fizičke granice između Britanije i Irske dovodi u pitanje integritet jedinstvenog europskog tržišta i u suprotnosti je s mirovnim sporazumom postignutim na Veliki petak 1998. kojim je okončan 30-ogodišnji sukob između većinski protestantskih unionista i republikanskih katolika, što bi moglo ugroziti mirovni proces u Sjevernoj Irskoj. Bruxelles želi poseban status za Sjevernu Irsku, sukladan pravilima unutar EU, što britanska premijerka Theresa May odbija smatrajući da se time neprihvatljivo zadire u teritorijalni integritet Britanije, čiji je Sjeverna Irska sastavni dio.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.