EU evakuiše svoje građane iz Vuhana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2020, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU evakuiše svoje građane iz Vuhana

Evropska unija je usled jačanja zaraze izazvane koronavirusom na zahtev Francuske aktivirala zajednički Mehanizam civilne odbrane sa ciljem da se obezbedi konzularna podrška građanima EU u Vuhanu, u Kini, žarištu nove zaraze, saopšteno je u Briselu.

U Evropskoj komisiji najavljuju da će kroz pokrenuti Mehanizam dva aviona biti poslata da prebace građane zemalja EU iz Vuhana u Evropu.

Evropska komisija pozvala je sve građane EU, bez obzira na nacionalnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji se trenutno nalaze u regionu Vuhan, a žele da se evakuišu da se prijave.

Početne cifre govore o 250 francuskih građana koji će biti prebačeni prvim avionom i još 100 građana iz drugih zemalja članica koji čekaju sledeći avion.

”Naš Centar za koordinisanje u kriznim situacijama radi neprekidno i u konstantnom je kontaktu sa zemljama članicama, delegacijama EU u regionu i kineskom ambasadom u Briselu. U slučaju potrebe, mobilisaće se dodatna podrška EU”, rekao je komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

U Evropskoj komisiji naglašavanju da su spremni da pomognu zemljama članicama u "jakom i koordinisanom” odgovoru na situaciju s koronavirusom koja se ”i dalje razvija”.

Dodaje se da je francuski zahtev prvi zahtev za pokretanje mehanizma zajedničke civilne odbrane EU u slučaju epidemije koronavirusom, a da se ne isključuje podnošenje novih zahteva u narednim danima.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropska unija organizuje evakuaciju državljana iz Kine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Jan.2020

Evropska unija saopštila je danas da šalje dva aviona da evakuišu najmanje 350 zdravih državljana EU iz kineskog grada Vuhana epicentra epidemije koronavirusa koji se širi u regionu. EU je aktivirala mehanizam za odgovor u katastrofama da organizuje letove na zahtev Francuske koja ima veliki broj...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.