EU bez dogovora o sankcijama Rusiji

Izvor: VOA, 17.Nov.2014, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU bez dogovora o sankcijama Rusiji

Evropska unija nije uspjela da postigne jedinstvo oko toga kako reagovati na vijesti o novom naoružavanju separatista na istoku Ukrajine od strane Moskve.

Umjesto najavljenih novih sankcija Rusiji, ministri su samo od svoje administracije tražili nova imena proruskih separatista koja bi narednih dana dodali evropsku na crnu listu.

Sa druge strane, Unija čini sve da pokaže Kijevu spremnost >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << da pomogne, podrži civilno društvo i reforme tako neophodne kako bi Ukrajina dobila funkcionalnu upravu - tako je jutros potpisan sporazum sa ukrajinskim zvaničnicima o početku evropske savjetodavne misije koja za cilj ima osnaženje sektora civilne bezbjednosti u zemlji.

Ipak, nisu pomogli apeli gostiju iz Ukrajine da Evropljani, pokazujući zube Moskvi, štite i vlastitu bezbjednost - nije danas bilo dogovora o novim sankcijama Moskvi, tek samo najava proširenja crne liste i nastavka angažovanja na gradnji funkcionalne države.

“Razvijaćemo naše akcije na bezbjednosnom polju zajedno sa OEBS-om,

kada je riječ o unutrašnjim reformama, ustavu"
, ističe visoka predstavnica EU, Federika Mogerini:

Evropljani, umjesto sankcija, žele da vide nastavak dijaloga jer, kako kažu, Rusija jeste dio problema ali jeste i dio rješenja...

“Kako uspostaviti dijalog izmedju Kijeva i Moskve, izmedju Kijeva i

istoka Ukrajine, izmedju EU i Rusije, ne samo o Ukrajini, vec i o

brjinim drugim globalnim i regionalnim pitanjima...time ćemo se

baviti narednih mjeseci, analizom naših ukupnih odnosa sa Rusijom"
, navodi Mogerini.

Očekivati je dakle, evropski stav koji će, uz sankcije otvoriti prostor i za ozbiljniji dijalog sa Rusima koji, iz evropske perspektive, ostaju dio problema ali i rješenja.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Moskva

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.