EU apeluje na Turke da otvore granicu i pomognu Kobaneu

Izvor: Press, 20.Okt.2014, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU apeluje na Turke da otvore granicu i pomognu Kobaneu

Ministri spoljnih poslova zemalja EU su danas apelovali na Tursku da otvori svoju granicu da bi pomogla sirijskom gradu Kobaneu, koji je već više od mesec dana pod opsadom džihadista Islamske države (IS).
"Situacija u Kobaneu i drugim područjima koja su pod opsadom i vode ogorčenu borbu protiv IS izaziva ozbiljnu zabrinutost", stoji u saopštenju ministara, a prenosi AFP.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << "EU ceni napore Turske da prihvati izbeglice iz Kobanea i poziva Tursku da otvori svoju granicu za bilo kakvo snabdevanje naroda u Kobaneu", ističe se u današnjem saopštenju.

Ne navodi se na kakvo se to "snabdevanje" misli, ali u diplomatskim izvorima EU ističu da se time podrazumeva i doturanje oružja i prebacivanje boraca preko granice.

Turska je, inače, danas saopštila da je pomogla iračkim Kurdima da pređu tursku granicu u sirijski grad Kobane, gde će se pridružiti sirijskim Kurdima u borbi protiv džihadista IS.

"Mi ne želimo da vidimo da je pao grad Kobane", rekao je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu novinarima u Ankari.

To je, kako je istakla agencija AFP, značajan preokret u turskom stavu, jer je Turska dosad uporno odbijala da da dozvolu kurdskim borcima da pređu njenu granicu sa Sirijom.

Turska je već tri decenije u konfliktu sa Radničkom partijom Kurdistana, u kojem je život izgubilo oko 40.000 ljudi.

Turska je odlučna u stavu da ne učestvuje u borbi protiv IS zajedno sa međunarodnim snagama predvođenim SAD, iako je članica NATO.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Sirija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU: Zajedno protiv ebole

Izvor: VOA, 20.Okt.2014

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU danas u Luksemburgu poručili da je neophodno uložiti zajedničke napore da bi se zaustavilo širenje ebole..Nakon što su se nekoilko puta sastali evropski eksperti iz oblasti zaštite zdravlja stanovništva, bez dvoumljenja je dat signal za uzbunu - ebola...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.