Izvor: JUGpress.com, 01.Feb.2024, 10:17

EU apelovala na Kosovo da obezbedi dovoljno dug period tranzicije za primenu uredbe o ukidanju dinara

BRISEL-PRIŠTINA

EU je izrazila zabrinutost zbog posledica koje bi odluka Centralne banke Kosova o ukidanju dinara mogla da ima na svakodnevni život kosovskih Srba i apelovala na Prištinu da obezbedi dovoljno dug period tranzicije i da pronađe rešenje za ovo pitanje putem pregovora u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU, navodi se u saopštenju tela EU za spoljne poslove.

„EU je primila k znanju >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << uredbu Centralne banke Kosova, koja treba danas da stupi na snagu. Uredba ima za cilj da poboljša transparentnost finansijskih tokova, da osigura finansijsku stabilnost i da se bori protiv pranja novca i falsifikovanja“, dodaje se u saopštenju.

Takođe, ukazuje se da će uredba uticati na finansijsku podršku koju kosovski Srbi dobijaju od Srbije.

„EU je zabrinuta zbog posledica koje ova odluka može imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica na Kosovu zbog odsustva prethodnih konsultacija, posebno zbog njenog uticaja na škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da kratak tranzicioni period za primenu uredbe, u kombinaciji sa nedostatkom informacija i praktičnih rešenja za sve pogođene zajednice, rizikuje da ozbiljno iskomplikuje njihove živote.

Vlada Kosova je odlučila da se obezbedi tranzicioni period kako bi se građani prilagodili primeni uredbe Centralne banke Kosova, rekao je juče Besnik Bisljimi, zamenik kosovskog premijera.

“Sutra ne stupa na snagu uredba koja zabranjuje dinar, sutra stupa na snagu uredba Centralne Banke Kosova koja reguliše transakcije sa gotovim novcem. Od sutra se ne dozvoljava uvoz novca na Kosovo ukoliko nemate dozvolu Centralne Banke, koja dozvoljava transport novca”, kazao je Bisljimi.

Izvor: N1

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.