EU: Vučić se dobro bori s reformama

Izvor: Beta, 15.Mar.2015, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Vučić se dobro bori s reformama

BRISEL, 15. marta 2015. (Beta) - Srpski premijer Aleksandar Vučić odlučno nastoji da se izbori s izazovom evropskih reformi i "uredjivanjem" odnosa s Prištinom, a šef diplomatije Ivica Dačić je umešnim predsedavanjem OEBS-om takodje pokazao da je Srbija zemlja na Zapadnom Balkanu s kojom treba računati.

To su agenciji Beta rekli visoki evropski diplomatski zvaničnici uoči zasedanja šefova diplomatija u Briselu >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << u ponedeljak, na kojem će, medjutim, poglavita pažnja biti posvećena "povoljnom zaokretu" i dogovoru političkih snaga u Bosni i Hercegovini o reformama i uredjenju državnog ustrojstva s ciljem evropske integracije.

Takodje se očekuje, kako je rečeno, da visoka predstavnica EU Federika Mogerini predloži da se toj zemlji odobri stupanje sporazuma o pridruživanju i otvori perspektiva kandidature za članstvo u EU.

To pokazuje da Zapadni Balkan, želeli su da podvuku izvori u EU, uprkos zamoru od proširivanja ostaje "u vidnom polju" onih koji odlučuju u Uniji, a to potvrdjuju ocene Evropskog parlamenta i temeljita, upravo usvojena rezolucija EP o Srbiji, koja uravnoteženo ukazuje na uspehe i nedostatke u reformama koje Srbiju vode ka članstvu u Uniji.

U internoj analizi EP se medjutim podvlači da će "brzina sprovodjenja reformi odrediti i brzinu pregovora o članstvu Srbije i EU, a odnosi s Kosovom su i dalje vrhunski prioritet za Srbiju".

Visoke diplomate u Briselu dodaju da je dogovor Srbije i Medjunarodnog monetarnog fonda i za Evropsku komisiju povoljan činilac, što je, kako je ukazano, srpski ministar finansija Dušan Vujović potvrdio u četvrtak na skriningu u Briselu, naglasivši da će, uz strukturne reforme, Srbija smanjiti budžetski deficit i javni dug saglasno zahtevima EU.

Evropska komisija očekuje pre svega da, uz reforme sektora vladavine prava i pravosudja, ozbiljan zamah dobiju strukturne ekonomske reforme, naročito rešenja za nerentabilna javna preduzeća, i da se dosad preuzeta "pravna tekovina" EU, zakoni i propisi, u Srbiji sprovedu na delu i daju opipljive rezultate.

Zamerke koje postoje oko posustajanja ili praznina u reformama vladavine prava, nezavisnosti pravosudja, suzbijanja korupcije ili slobode medija su ozbiljne i od njih se neće odustati, kao ni od zahteva da srpske vlasti stvore bolje uslove za poslovanje firmi i privlačenje investicija.

Na opasku Bete da je i MMF u upravo objavljenoj analizi o Zapadnom Balkanu predočio da taj region već godinama ekonomski posustaje, a da su i ekonomisti MMF priznali da je u slučaju Grčke jedino "stezanje kaiša" ubilo ekonomski rast i zapošljavanje, sagovornici u EU uzvraćaju da će Evropska komisija i Unija svakako opipljivo pomoći svaku vladu u regionu koja krene ka uspostavljanju "zdrave privrede".

Na primedbu da na Zapadnom Balkanu već dugo nema investicija EU i sa Zapada, da je pitanje energetske sigurnosti ogroman problem za ceo region, dok ulaganja dolaze jedino iz arapskih zemalja, Kine ili Rusije, odgovor je glasio da će investitori bez sumnje doći i iz EU ako se region više objedini kao tržište i garancijama za bezbedno poslovanje ubedi investitore.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Evropski zvaničnici: Vučić se dobro bori sa reformama, Dačić sa OEBS

Izvor: Blic, 15.Mar.2015

Srpski premijer Aleksandar Vučić odlučno nastoji da se izbori s izazovom evropskih reformi i "uređivanjem" odnosa s Prištinom, a šef diplomatije Ivica Dačić je umešnim predsedavanjem OEBS-om takođe pokazao da je Srbija zemlja na Zapadnom Balkanu s kojom treba računati...To su agenciji Beta...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.