EU UŽASNUTA BRUTALNIM UBISTVOM Ovo se dešava samo u MAFIJAŠKIM DRŽAVAMA, ućutkivanje novinara je KOLAPS DEMOKRATIJE

Izvor: Blic, 17.Okt.2017, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU UŽASNUTA BRUTALNIM UBISTVOM "Ovo se dešava samo u MAFIJAŠKIM DRŽAVAMA, ućutkivanje novinara je KOLAPS DEMOKRATIJE"

Nekoliko minuta pošto je objavljeno da je novinarka Dafne Karuana Galicia (53) brutalno ubijena u automobilu ispred svog doma na Malti, počele su da pristižu reakcije širom Evrope obojene besom, nevericom, negodovanjem...

Političari, novinari, politički analitičari, "obični" građani, pristalice i kritičari brže-bolje su osudili i dalje nepoznatog ubicu najpoznatije novinarke na Malti.

Nevladine organizacije, Institut malteških novinara, lobisti za razvoj i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << političke partije među prvima su objavili izjave u kojima su izrazili svoju uznemirenost zbog brutalnog ubistva.

Premijer Jozef Muskat ponovio je reči koje je izgovorio na konferenciji za štampu napisavši na Tviteru da je ubistvo "napad na građanina i slobodu izražavanja".

Njegov portparol Kurt Faruđia nazvao je ubistvo "crnim danom za Maltu" pozivajući na nacionalno jedinstvo.

- To je kolaps demokratije i slobode izražavanja. Ne smemo biti ućutkani - rekao je Adrian Delia, još jedan član vladajuće Narodne partije dodavši da će priustvivati skupu koji se danas povodom ubistva organizuje u Silemi.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani rekao je da je ubistvo "tragičan primer novinara koji je žrtvovao svoj život zarad istine".

I iz odeljenja za slobodu medija OEBS-a stigla je poruka da su šokirani ubistvom Galicije.

- Ovakve stvari se dešavaju u državama koje vodi mafija - rekao je Karmel Kakopardo, direktor Alternativne demokratije.

Frans Timerman, potpredsednik Evropske komisije, izrazio je svoj šok.

- Šokiran sam i ogorčen zbog ubistva novinarke Dafne Kaurane Galicije. Ako se novinari ućutkuju, naša sloboda je izgubljena - napisao je Timerman.

I drugi evropski političari su se oglasili rekavši da je Galicija bila novinar najvišeg kalibra, kao i da je njen rad na "Panama papirima" učinio svet "transparentnijim i pravednijim" mestom.

Nemački parlamentarac Sven Gigold otišao je korak dalje rekavši da bi se tako nešto moglo očekivati u "putinovskoj Rusiji", ali ne u EU.

Harlem Desir, predstavnik slobode medija ispred OEBS-a, zatražio je od malteških vlasti da povedu nezavisnu i transparentnu istragu povodom ubistva.

- Bila je žestoka, neustrašiva i hrabra istraživačka novinarka, neumorna u svojim naporima da otkrije priče od javnog interesa. Ne samo njena porodica, već čitava javnost mora biti upoznata sa odgovornima za njenu smrt - poručio je Desir i dodao je je "ućutkavanje novinara ubistvima neprihvatljivo".

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, koji je objavio istragu o "Panama papirima", i gde radi jedan od Galicijinih sinova, objavio je "tragične i šokantne vesti" preko Tvitera.

Njeni poslodavci i malteški nezavisni izdavač "Standard izdavaštvo" izdali su saopštenje u kojem su ubistvo nazvali "pretnji po novinarstvo, demokratiju i slobodu govora".

- Očekujemo efikasan i snažan odgovor državnih institucija kako bi se osiguralo da će počinioci biti uhvaćeni i da novinari mogu da se osećaju sigurno dok obavljaju svoj posao u svojoj zemlji - poručili su iz fondacije "Strajklend", vlasnika matične kompanije "Tajms of Malta".

Bivša novinarka Karolina Muskat podelila je na Tviteru poslednje reči koje je razmenila sa ubijenom Galicijom.

- Imam osećaj da ponestaje vremena. Postoji toliko stvari koje sam želela da uradim, a koje nisam uradila - napisala je Galicija prijateljici Karolini.

I brojni građani odali su poštu ubijenoj novinarki zahtevajući što hitniju nezavisnu istragu.

Podsetimo, novinarka Dafne Karuana Galicia (53), koja je povela istragu "Panama papira" kojom je otkrivena korupcija na Malti, ali i korupcijski skandali širom sveta i umešanost političara i visokih zvaničnika u ofšor poslovanja, ubijena je sinoć u eksploziji bombe postavljene na njen automobil "pežo 108" u blizini njene kuće, piše "Gardijan".

Blogerka čije je objave pratilo više ljudi nego lokalne medije, svojevremeno je od "Politika" dobila nadimak "jedna žena Vikiliks", pa se navodi da je blog smetao koliko vlastima, toliko i osobama iz podzemlja najmanje države Evrope.

Njena najnovija otkrića skrenula sa pažnju na premijera Malte Džozefa Muskata, kao i dvojicu njegovih najbližih saradnika. Naime, prema navodima, svi su povezani sa ofšor kompanijama i prodajom pasoša Malte, kao i uplatama vlade Azerbejdžana.

Još niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju bombe u kojoj je Galicia stradala.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.