EU UPOZORAVA: Sprovešćemo odlučne mere, ukoliko se ne smiri situacija na Kosovu, biće negativnih posledica

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jun.2023, 15:22

EU UPOZORAVA: "Sprovešćemo odlučne mere", ukoliko se ne smiri situacija na Kosovu, biće negativnih posledica

Žozep Borelj ponovo ukazao šta mora da se uradi

Evropska unija je pozvala Beograd i Prištinu da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija navodi se u saopštenju Žozepa Borelja visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU.

Borelj je, u ime svih 27 članica EU, upozorio da je Unija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << spremna da sprovede odlučne mere i istakao je da neuspešna deeskalacija tenzija može dovesti do negativnih posledica.

On je, istovremeno, poručio da prevremene izbore u sve četiri opštine na severu KiM treba raspisati što je pre moguće, uz učešće Srba, i ukazao da hitno treba vratiti mir.

- Nasilje se moglo izbeći i mora se izbeći u budućnosti. Evropska unija čvrsto stoji iza misije NATO KFOR i misije EU EULEKS i njihovih mandata - navodi se u saopštenju Borelja.

Evropska unija najoštrije osuđuje nasilne aktivnosti protiv građana, trupa KFOR, organa za sprovođenje zakona i medija na severu KIM.

- Očekujemo da Kosovo odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova. Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama, a ne u opštinskim zgradama. Prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće u sve četiri opštine i organizovati na potpuno inkluzivan način. Očekujemo učešće kosovskih Srba na tim izborima - stoji u saopštenju u kojem se izrazava zabrinutost zbog statusa najvišeg stepena pripravnosti Vojske Srbije.

Evropska unija očekuje i od Beograda i Prištine da se ponašaju odgovorno i odmah se angažuju u dijalogu koji vodi EU, kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu KiM koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa.

- Ovo uključuje početak rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom bez daljeg odlaganja ili preduslova - poručio je Borelj u ime svih članica EU.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.