EU: Rešenje za kosovosko pitanje samo u skladu sa međunarodnim pravom, saglasnosti EU i članica SB UN-a

Izvor: Vostok.rs, 27.Sep.2018, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Rešenje za kosovosko pitanje samo u skladu sa međunarodnim pravom, saglasnosti EU i članica SB UN-a

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Makalister izjavio je da je rešenje za kosovsko pitanje, koje podrazumeva i promenu granica, moguće jedino ako se o njemu, pored Beograda i Prištine, saglase i Evropska Unija i Savet bezbednosti UN.

Na pitanje Tanjuga o stavu kada je reč o mogućoj korekciji granica kao delu rešenja za kosovsko pitanje, Dejvid Makalister kaže da su u EU svesni mogućnosti razmene teritorija i pomeranja granica.

„Mi kao EU smo tu da olakšamo dijalog, ali smo vrlo svesni ove debate. Svakako, na kraju ovakvo rešenje jedino je moguće ukoliko se obe strane dogovore, ako je u skladu sa politikom regionalne stabilnosti, u skladu sa međunarodnim pravom i ako se, između ostalih, EU i članice Saveta bezbednosti UN sa tim slože“, rekao je Makalister.

On je naglasio da u tom procesu predstoji još dug put i ukazao na predanost predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija da nađu održivo rešenje.

Tanjug

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.