EU: Priština da objasni povećanje poreza na robu iz Srbije i BiH

Izvor: RTS, 06.Nov.2018, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Priština da objasni povećanje poreza na robu iz Srbije i BiH

Brisel traži hitno objašnjenje o neočekivanoj odluci kosovske vlade da poveća za 10 odsto porez na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
"Ove mere su jasno kršenje obaveza Kosova u okviru sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini", saopštila je portparolka EU Maja Kocijančič.

Naglasila je da EU očekuje da Kosovo, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje trenutno predsedava CEFTA, povuče odluku i u potpunosti poštuje obaveze iz sporazuma o slobodnoj trgovini.
Odluka vlade u Prištini podriva regionalnu saradnju, uključujući i Regionalnu ekonomsku zonu, a nije ni u skladu sa principima iz sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova, navodi se u saopštenju koje je potpisala Kocijančič.
Prištinski mediji javili su da je kosovska vlada uvela dodatni namet od deset odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Nova taksa se ne odnosi na svetske robne marke koje se proizvode u Srbiji i BiH.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bujanovac traži izuzeće od novog poreza: Kosovo nam jedino tržište

Izvor: B92, 07.Nov.2018, 13:36

Bujanovac -- Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi zatražio je od kosovske vlade da izuzme albanske proizvođače od novouvedenog poreza od 10 odsto na robu iz Srbije...Posle odluke Vlade Kosovo o "uspostavljanju zaštitnih mera za proizvode koji dolaze iz Srbije", predsednik opštine Bujanovac...

Nastavak na B92...

Bivši ministar: Porez na robu iz BiH i Srbije će trajati sedam dana

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Nov.2018

PRIŠTINA - Bivši kosovski ministar trgovine i industrije, Bajram Hasani, ocijenio je da odluka vlade du Prištini da nametne dodatni porez od 10 posto za robu iz Srbije i BiH, može trajati samo do sledećeg utorka.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Brnabić: Kosovo krši Cefta sporazum i sve ugovore o regionalnoj saradnji

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Nov.2018

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da je odluka vlasti u Prištini da poveća carine na uvoz robe iz Srbije i BiH jasno kršenje CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i svih ugovora koji se tiču regionalnog povezivanje i saradnje...Ona...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.