EU: Pregovori sa Srbijom počinju 21. januara

Izvor: Prva.rs, 20.Dec.2013, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Pregovori sa Srbijom počinju 21. januara

Zaključke sa današnjeg zasedanja zvanično će na konferenciji za novinare zakazanoj za 13 časova predstaviti predsednik Saveta EU Herman Van Rompej. Ovo predstavlja potvrdu zaključaka Ministarskog saveta, koji je ranije ove nedelje raspravljao o tim temama, uz preciziranje datuma, a oba stava bez rasprave su usvojena na samitu, na kome se okupilo 28 šefova država i vllada zemalja članica. EU će na prvoj međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, koja označcava početak pregovora, predstavljati >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << Grčka, koja od 1. januara započinje šestomesečno predsedavanje Unijom. Otvaranje prvih poglavlja očekuje se u drugoj polovini naredne godine, a danas usvojeni pregovarački okvir predviđa da se prvo otvore poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa, policije i osnovnih ljudskih prava. Sem toga, paralelno će biti otvoreno i poglavlje 35 (razna pitanja) u koje je Savet uvrstio normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Okvir takođe predviđa da Beograd i Priština na kraju procesa pridruživanja Srbije EU potpišu "pravno obavezujući sporazum". Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost je juče u razgovoru sa novinarima istakla da to ne predstavlja zahtev za formalnim priznanjem Kosova, a slične izjave su tokom ove nedelje dali i brojni drugi evropski zvaničnici.Premijer Srbije Ivica Dačić je posle odluka ministara spoljnih poslova poručio da se radi o istorijskom događaju i izrazio uverenje da će Srbija brže od bilo koga drugog postati članica Evropske unije, a da će brzina napredovanja ka EU zavisiti od naše posvećenosti. On je istakao da je ono što je godinama i decenijama izgledalo kao san počelo da se ostvaruje, da Srbija sada sigurno ide u Evropu, a da aktuelna vlada nije samo otvorila vrata ka Evropi, nego je zakoračila u nju. "Najvažnije obećanje smo ispunili", poručio je nedavno Dačić.I prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić poručio je juče da je "to tačka bez povratka"."Nadam se da će 21. januar biti jasan signal evropskim investitorima da dođu i ulažu u Srbiju", rekao je Vučić u intervjuu za Blumberg. I američka agencija Blumberg navodi da bi otpočinjanje trebalo da podstakne investicije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

EU: Pregovori sa Srbijom počinju 21. januara

Izvor: Večernje novosti, 20.Dec.2013

BRISEL - Lideri Evropske unije i formalno su danas odlučili da pregovore o pridruživanju sa Srbijom počnu 21. januara, i usvojili pregovarački okvir, saznaje Tanjug iz izvora u sedištu EU. Zaključke sa današnjeg zasedanja zvanično će na konferenciji za novinare zakazanoj za 13 časova predstaviti...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.