EU POZVANA DA HITNO REAGUJE: Američki terenci sve veća pretnja na evropskim putevima

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Okt.2023, 16:34

EU POZVANA DA HITNO REAGUJE: Američki terenci sve veća pretnja na evropskim putevima

Evropski aktivisti traže zabranu uvoza američkih pikapova zbog rastuće opasnosti na putevima.

Zahvaljujući propustu u pravilima EU vezanim za uvoz nestandardnih vozila, broj američkih pikapova u Evropi skočio je sa 2.900 u 2019. na 6.800 u 2022. godini. Većina ovih vozila su terenski pikapovi, teži od 2,5 tona, dugi šest metara i visoki dva metra.

U dopisu koji je prenela Politico, Evropska biciklistička federacija ističe da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << EU treba da prekine sa praksom koja omogućava uvoz ovakvih velikih vozila. Ovi pikapovi, upozoravaju, predstavljaju veliku opasnost na putu, posebno za pešake i bicikliste.

Grupa za bezbednost na putevima ETSC i lobi za zeleni transport Transport & Environment obratili su se pismom evropskom komesaru za unutrašnje tržište, Tijeriju Bretonu, kao i drugim relevantnim komesarima, ukazujući na rizik koji ova vozila predstavljaju. Navode da ova vozila ograničavaju vidljivost vozača, teška su za manevrisanje i statistički često uzrokuju ozbiljne povrede i smrtonosne ishode.

Prema analizi belgijskog instituta VIAS, iako vozači ovih vozila imaju manju verovatnoću da budu povređeni, pešaci i biciklisti koje oni udare imaju znatno veći rizik od ozbiljnih i smrtonosnih povreda. Takođe, u SAD je tokom 2022. godine zabeleženo 42.795 smrtnih slučajeva na putevima, dok je u EU u 2021. godini taj broj bio 19.917.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.