Oland hoće širu koaliciju za napad

Izvor: B92, 06.Sep.2013, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oland hoće širu koaliciju za napad

Sankt Peterburg -- Francuski predsednik Fransoa Oland zalaže se za formiranje široke koalicije zemalja koje su za kazneni napad na režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Oland je danas pozvao stručnjake UN da požure sa pripremom izveštaja o mogućoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

Predsednik Francuske se zalaže za formiranje široke koalicije zemalja koje su za napad, ukoliko se Savet bezbednosti UN ne saglasi o potrebi akcije.

"Izveštaj eksperata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << UN treba da bude predstavljen što je moguće pre", rekao je Oland na pres konferenciji posle samita G-20 u Sankt Peterburgu, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema rečima francuskog predsednika, trenutno se formira široka koalicija radi odgovora na događaje u Siriji, a sve zemlje učesnice samita osudile su upotrebu hemijskog oružja.

Međutim, nisu se saglasile povodom toga ko je odgovoran za navodni hemijski napad kod Damaska.

Oland, čija se zemlja zajedno sa SAD zalaže za vojne napade radi kažnjavanja Asada, rekao je da će se zalagati za koaliciju država koje su za intervenciju u slučaju da u SB UN ne bude dogovora o akciji.

U tom slučaju, "treba da bude formirana široka koalicija i formira se, između onih zemalja koje ne prihvataju da jedan režim treba da upotrebljava hemijsko oružje", rekao je Oland, a prenosi Rojters.

Itar-Tas je preneo izjavu šefa francuske diplomatije Lorana Fabijusa iz Viljnusa da bi zaključci inspektorskog tima UN mogli da budu razočaravajući za pristalice nanošenja udara na Siriju, jer će da utvrde ono što "već svi znaju" - da je bilo ubistava uz pomoć hemijskih sredstava, a eksperti nisu imali obavezu da daju odgovor na "odlučujuće pitanje" - koja strana je izvršila napad.

Međutim, Redžep Tajip Erdogan, predsednik vlade Turske, koja je takođe izrazila spremnost da učestvuje u međunarodnoj akciji protiv Asada, smatra da bi Rusija mogla da izmeni svoju ocenu situacije u Sirji, nakon što bude bio završen izveštaj komisije UN za istragu primene hemijskog oružja.

Na pres konferenciji u Sankt Peterburgu, Erdogan je rekao da "Rusija ne veruje da je Asad upotrebio hemijsko oružje".

"Dajte da dočekamo rezultate rada komisije. Možda će posle njih (ruska) ocena situacije mnogo da se izmeni", rekao je turski premijer.

Prema Erdoganovim rečima, Rusiju brinu dve stvari - dokumentovane potvrde i ko je primenio oružje.

Govoreći o mogućoj vojnoj akciji protiv Sirije, Erdogan je rekao da se ona može sprovesti u koaliciji.

"To mogu biti tri ili pet država", rekao je turski premijer, dodajući da to što Turska, sused Sirije, "podržava ideju o sprovođenju te operacije ne govori da je zainteresovana za rat ili da poziva na njega", preneo je Itar-Tas.

"Šta će biti strategija takve operacije, šta će biti taktika, to su različita pitanja (...) Međutim, potreba da se desi takva stvar je naglašena (na samitu)“, rekao je, prema Rojtersu, Erdogan.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Oland: Francuska može i sama da udari na Siriju, ali neće

Izvor: Press, 06.Sep.2013

Pozivajući eksperte UN da požure sa pripremom izveštaja o mogućoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji, Oland se založio i za formiranje široke koalicije zemalja koje su za kazneni napad na režim sirijskog predsednika Bašara el-Asada, ukoliko se Savet bezbednosti UN ne složi oko akcije......

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.