EU: Ne prenosimo nadležnosti na kosovske vlasti

Izvor: Vesti-online.com, 05.Sep.2013, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Ne prenosimo nadležnosti na kosovske vlasti

Zvaničnici u Evropskoj uniji nisu mogli da potvrde navode iz Prištine da su potpredsednik Vlade Kosova Hajredin Kuči i šefovi Euleksa Hansjerg Haber i Bernd Borhart razgovarali o "operativnom planu za izvršni mandat i prenošenje ovlašćenja Euleksa na kosovske vlasti".

U Prištini je u utorak objavljeno da je na sastanku zamenika premijera Kosova Kučija i šefa za civilne operacije EU Habera, u ponedeljak >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Briselu razmotreno prenošenje nadležnosti Euleksa na kosovske institucije u oblasti zakonodavstva i tužilaštva, i da je

zaključeno da će Euleks okončati rad na Kosovu kada tamošnja vlast ojača.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, izjavila je za agenciju Beta da je to bio sastanak "u okviru redovnih susreta koje imamo sa svim stranam u svetlu razmatranja i donošenje odluka o budućnosti Euleksa" kojem mandat ističe juna 2014. godine.

Diplomatski izvori u EU nisu ni potvrdili, ali ni izričito opovrgli navode lista iz Prištine, ali su rekli da još nisu donete nikakve odluke. Izvori kažu da će kontakti i razmene mišljenja trajati mesecima.

Oni su time odgovorili na pitanje da li će moguće izmene mandata i bar delom prenošenja ovlašćenja Euleksa na kosovske ustanove, uticati na delovanje Specijalnog istražnog tima Euleksa za proveru navoda Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu 1999. godine.

Izvori Evropske komisije su ranije ukazali da o promeni mandata Euleksa odlučuju isključivo zemlje-članice, uz razmenu mišljenja s prištinskim vlastima i procenu stanja na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.