EU: Ne možemo da sprečimo nove terorističke napade

Izvor: NTV.rs, 13.Jan.2015, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Ne možemo da sprečimo nove terorističke napade

BRISEL – Nema načina da se spreče novi teroristički napadi poput onih koji su se prošle nedelje dogodili u Parizu, izjavio je danas koordinator Evropske unije za borbu protiv terorizma Žil de Keršov.
„Ne možemo da sprečimo 100 odsto takvih napada“, izjavio je De Keršov, a prenela agencija AFP.
On je dodao da rešenje nije u zatvorskim kaznama za džihadiste koji se vraćaju u Evropu iz Sirije i Iraka, >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << pošto se pokazalo da su zatvori postali „masovni inkubatori“ za radikalizaciju.
„Pretnja je i dalje ozbiljna“, istakao je De Keršov, koji se u Parizu u nedelju sastao sa ministrima evropskih zemalja, SAD i Kanade zaduženima za bezbednost.
De Keršov je podsetio da je džihadistička organizacija Islamska država, čija su uporišta u Siriji i Iraku meta vazdušnih napada SAD i saveznika, saopštila da namerava da izvrši napade na ciljeve u Zapadu, kao i da „značajno oslabljena“ Al Kaida želi da izbegne potcenjivanje.
On je upozorio i da sirijska filijala Al Kaide, Al-Nusra Front, traži nove članove, odnosno Evropljane koji dosad nisu optuženi ili sumnjičeni za radikalne aktivnosti, kako bi izvodili napad u Evropi.
U napadu koji su prošle nedelje u Parizu izveli islamisti je poginulo 17 ljudi, a najsmrtonosniji napad, sa 12 žrtava, odigrao se u redakciji satiričkog nedeljnika „Šarli ebdo“.
Tanjug 13.01.2015 15:49
AP Photo/Jacques Brinon
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Pariz,   Teroristički napad u Parizu

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.