Fabrici: Srpska ekonomija razvija se i raste; Mali: Nastavićemo da smanjujemo poreze na zarade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2020, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrici: Srpska ekonomija razvija se i raste; Mali: Nastavićemo da smanjujemo poreze na zarade

Srpska ekonomija razvija se i raste, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ističući da je Srbija za to dobila i međunarodna priznanja, kao što je 44. mesta na Duing biznis listi.

Fabrici je na predstavljanju 12. Sive knjige NALED-a kazao da je evropska integracija Srbije realnost, što se vidi i kroz brojke i u tom smislu naveo da je za prva tri kvartala u Srbiji bilo 1,6 milijarde evra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << direktnih investicija iz EU, a da 68 odsto trgovinske razmene Srbija ima upravo sa EU.

Naglasio je da je birokratija veliki deo ekonomije i kazao da na smanjenju birokratskih procedura treba raditi i dalje kako bi Srbija zabeležila još veći napredak, jer poboljšanje poslovne klime dobro je i na centralnom i lokalnom nivou, a osim za investicije, znači i za život građana.

“Srbija ima priliku da bude još atraktivniji igrač kao najveća zemlja u regionu”, kazao je Fabrici i dodao da su preporuke NALED- a od velike važnosti i da poslovna udruženja treba da razmatraju sve preporuke, među kojima je i ukidanje deviznog poslovanja.

EU veoma podržava sve što NALED radi u Srbiji, kazao je Fabrici i dodao da srpska ekonomija postaje izdržljivija i konkurentnija, što je neophodno za članice EU.

Istakao je da proširenje EU ponovo aktivirano, što se, kako kaže, moglo videti u prethodnih desetak dana, kada se govorilo i o pokretanju dijaloga Beograd sa Prištinom, ali i o novoj metodologiji.

“EU je deo svakodnevnog života u Srbiji u demokratiji, ekonomiji, bezbednosti i radujemo se onome što Srbija može da uradi u privredi u 2020.”, kazao je Fabrici.

Zamenica ambasadora Nemačke u Srbiji Dorotea Giselman istakla je da su Srbija i Nemačka veoma bliski partneri, koji proslavljaju i 20 godina razvoja saradnje.

Navodeći da je Nemačka najbolji spoljnotrgovinski partner Srbije, Giselman je kazala da je Srbija dobra zemlja za investiranje, a da u njoj posluje 240 kompanija iz Nemačke.

“Mi smatramo da je veoma važan deo posla da ohrabrimo partnere iz Srbije da nastave sa svojim hrabrim reformama i ojačajaju poslovnu sredinu kao područje za investicije”, kazala je Giselman.

Otpravnica poslova u Ambasadi Velike Britanije Rebeka Fabrici kazala je da je prvi zajednički projekat Britanskog fonda za upravu i NALED-a u kojem je učestvovala “eBeba”, što je za nju i lično mnogo interesantno, jer ima dva sina sa po dva državljanstva, a živeli su u tri različite zemlje i suočili se sa različitim birokratskim problemima.

“Reforme koje eliminišu suvišnu birokratiju su važne i za poslovno okruženje i za dobrobit građana”, kazala je Fabrici i dodala da je ponosna što je Velika Britanija najveći donator kada je u pitanju eUprava u Srbiji.

Kako kaže, Britanija je podržala projekte vladavine prava, nezavisnosti medija u vrednosti od više 60.000 funti, a oblasti u kojima bi Velika Britanija i Srbija mogle više da sarađuju su pre svega trgovina i investicije.

“Naši trgovinski odnosi imaju još veći potencijal, a bavićemo se i edukacijom, klimatskim promenama...”, kazala je Fabrici.

Mali: Nastavićemo da smanjujemo poreze na zarade

Nastavićemo sa daljim smanjenjem poreskog opterećenja na zarade i sa poreskim olakšicama za novo zapošljavanje, zapošljavanje mladih i povratnika, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Mali je naglasio da je za Ministarstvo finansija, posle završetka reformi vezanih za fiskalnu konsolidaciju, prioritet usvajanje zakona o fiskalnim kasama i reforma Poreske uprave.

Ministar je rekao da je 2019. bila važna jer je označila završetak reforme fiskalne konsolidacije i ozdravljenja finansija.

Istakao je da je Srbija 2012. bila zemlja pred bankrotom, a da danas beleži rast veći od četiri odsto u poslednje dve godine, stabilan javni dug, četvrtu godinu budžet je u suficitu, a strane direktne investicije i 2018. i 2019. bile su rekordne.

“Ostvarili smo istorijski uspeh, stopa nezaposlenosti je ispod 10 odsto. Nismo spavali i nismo bili mirni nego smo se bavili i reformama važnim za unapređenje poslovnog ambijenta i podsticanje stopa rasta”, rekao je Mali.

Ministar kaže da je, uz održavanje makroekonomske stabilnosti, za Vladu prioritet kako da se omogući veći rast.

Naveo je da će novi Zakon o računovodstvu omogućiti uvođenje elektronskih faktura od 2022, za koje kaže da će umnogome ubrzati i olakšati poslovanje, ali i povraćaj PDV, koji će moći da se vrati automatski.

Naveo je i da su doneti Zakon o reviziji, nekoliko zakona iz oblasti razvoja finansijskog tržišta i uvedeno je paušalno oporezivanje.

“Ovde smo da slušamo, da čujemo kako naredne mere i nove zakone donositi”, rekao je Mali.

Ističe da su tri dokumenta za Srbiju veoma važna, a to su Plan 2025, Program ekonomskih politika koji sumira sve reforme do 2022. godine i treći je Siva knjiga NALED-a.

Ministar je rekao da mere fiskalne konsolidacije nisu bile cilj same za sebe, nego osnova za dalji rast, i poručio da sada Vlada donosi mere za podsticaj poslovanja, a sve u cilju rasta životnog standarda građana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nastavićemo da smanjujemo poreze na zarade i dajemo olakšice za zapošljavanje"

Izvor: B92, 11.Feb.2020

Beograd -- Nastavićemo sa daljim smanjenjem poreskog opterećenja na zarade i sa poreskim olakšicama za novo zapošljavanje, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali...Mali je prisustvovao godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama na kojoj je predstavljeno 12. izdanje Sive knjige NALED-a...Mali...

Nastavak na B92...

Fabrici: EU ne žmuri na dešavanja u Srbiji kako tvrdi deo opozicije

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Feb.2020

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici odbacio je danas tvrdnje dela srpske opozicije da EU "žmuri" na pojedina događanja u Srbiji jer želi da se reši status Kosova, i da je upravo pitanje Kosova razlog zbog kojeg predsednik Aleksandar Vučić ima toliku podršku Unije..."Ne okrećemo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Fabrici: Ekonomska evrointegracija Srbije već je realnost

Izvor: Beta Video, 11.Feb.2020

BEOGRAD - Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, Sem Fabrici rekao je da je ``evropska integracija Srbije realnost`` i da Srbija 68 odsto trgovine obavlja sa zemljama evropskog tržišta. (CH2)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.