"Nastavićemo da smanjujemo poreze na zarade i dajemo olakšice za zapošljavanje"

Nastavićemo sa daljim smanjenjem poreskog opterećenja na zarade i sa poreskim olakšicama za novo zapošljavanje, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2020.

13:25

Foto: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC

Mali je prisustvovao godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama na kojoj je predstavljeno 12. izdanje Sive knjige NALED-a.

Mali je naglasio da je za Ministarstvo finansija, posle završteka reformi vezanih za fiskalnu konsolidaciju, prioritet usvajanje zakona o fiskalnim kasama i reforma Poreske uprave.

Ministar je rekao da je 2019. bila važna jer je označila završetak refome fiskalne konsolidacije i ozdravljenja finansija.

Istakao je da je Srbija 2012. bila zemlja pred bankrotom, a da danas beleži rast veći od četiri odsto u poslednje dve godine, stabilan javni dug, četvrtu godinu budžet je u suficitu, a strane direktne investicije i 2018. i 2019. bile su rekordne.

“Ostvarili smo istorijski uspeh, stopa nezaposlenosti je ispod 10 odsto. Nismo spavali i nismo bili mirni nego smo se bavili i reformama važnim za unapređenje poslovnog ambijenta i podsticanje stopa rasta”, rekao je Mali.

Ministar kaže da je, uz održavanje makroekonomske stabilnosti, za vladu prioritet kako da se omogući veći rast. Naveo je da će novi Zakon o računovodstvu omogućiti uvođenje elektronskih faktura od 2022, za koje kaže da će umnogome ubrzati i olakšati poslovanje, ali i povraćaj PDV-a, koji će moći da se vrati automatski.

Naveo je i da su doneti Zakon o reviziji, nekoliko zakona iz oblasti razvoja finansijskog tržišta i uvedeno je paušalno oporezivanje.

“Ovde smo da slušamo, da čujemo kako naredne mere i nove zakone donositi”, rekao je Mali.

Ističe da su tri dokumenta za Srbiju veoma važna, a to su Plan 2025, Program ekonomskih politika koji sumira sve reforme do 2022. godine i treći je Siva knjiga NALED-a.

Ministar je rekao da mere fiskalne konsolidacije nisu bile cilj same za sebe, nego osnova za dalji rast, i poručio da sada vlada donosi mere za podsticaj poslovanja, a sve u cilju rasta životnog strandarda građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: