EU JASNA - FOKUS NA BORBU PROTIV DISKRIMINACIJE: ERIAC-ov ogranak u BG mesto za unapređenje identiteta

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Maj.2021, 19:29

EU JASNA - FOKUS NA BORBU PROTIV DISKRIMINACIJE: ERIAC-ov ogranak u BG mesto za unapređenje identiteta

Ambasador Nemačke Tomas Šib naveo je da nemačko Ministarstvo spoljnih poslova podržava ERIAC-ov rad

U Beogradu je danas otvoren Evropski romski institut za umetnost i kulturu - ERIAC Srbija, a na svečanosti kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, poručeno je da će prvi ogranak tog instituta van Nemačke poslužiti da se prepozna i unapredi identitet i kultura romskog naroda u Srbiji, ali i regionu, kao i mesto gde se uz izvanrednu umetnost mogu negovati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << različitosti.

, kao i da je Nemačka posvećena podršci Romima i to tako što se trude da podignu svest o teškoj situaciji u kojoj se Romi nalaze, naročito tokom korone.

Prema njegovim rečima, tokom nemačkog predsedavanja Saveta EU, stavljen je fokus i na borbu protiv diskriminacije kada su u pitanju Romi.

- Stavljen je fokus na to da se udruženim naporima borimo protiv negativnih stereotipa - kazao je Šib.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da će danas otvoreni Institut omogućiti da se prepozna i unapredi identitet i kultura romskog naroda.

Prema njegovim rečima, Romi su najveća manjina u Evropi, a istovremeno su i najranjiviji zbog diskriminacije, koja je izazvana i ekonomskim razlozima.

Ističe da EU zagovara bolju integraciju Roma i dodaje da je Unija do sada izdvojila 30 miliona evra bespovratnih sredstava kako bi se u Srbiji rešavalo stambeno pitanje, zapošljavanje i obrazovanje Roma.

- Negujemo moto jedinstvo u različitosti i ovaj centar treba da bude prostor za romski narod, umetnike da pokažu svoj talenat - poručio je Fabrici i pohvalio Vladu Srbije što je omogućila otvaranje ERIAC-a u Beogradu.

Snežana Samardžić - Marković ispred Saveta Evropa, video porukom je čestitala Vladi Srbije otvaranje prvog ogranka ERIAC-a četiri godine nakon otvaranja u Berlinu.

Čestitala je i građanima u Srbiji poručivši im da sada imaju predivno čvorište kulture u Beogradu, pravi centar u kojem mogu da neguju različitosti i da uživaju u izvanrednoj umetnosti.

Zamenik predsednika Fondacije za otvoreno društvo Aleksander Soroš pozdravio je izuzetnu posvećenost Srbije i naveo da je otvaranjem prvog ogranka ERIAC-a u Beogradu, predsednik Aleksandar Vučić postavio novi standard za Zapadni Balkan i Evropu.

- Nadam se da će i ostali lideri u regionu i Evropi slediti njegov primer - kazao je Soroš ističući da su on i njegov otac nastojali od osamdesetih godina dvadesetog veka da unaprede romsko obrazovanje, kulturu, romsko vođstvo i ekonomsko preduzetništvo.

- Zahvalan sam što smo danas u velikoj meri ojačali naš trud - kazao je Soroš.

Željko Jovanović, predsednik Upravnog odbora ERIAC-a, istakao je da je danas otvoreni prostor velika odgovornost.

Naveo je da i danas veliki broj Roma živi u strahu da li će moći da zadrže svoje stanove, da prežive, plaše se eventualnih napada ekstremne desnice, kao i toga da li će deca moći da završe školu.

- ERIAC u Beogradu predstavlja nadu ne samo za Rome Srbije, već i cele Evrope - poručio je Jovanović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.