EU: Izjave sa Kosova i iz Srbije ne pogoduju dijalogu i normalizaciji odnosa

Izvor: Vostok.rs, 22.Nov.2018, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Izjave sa Kosova i iz Srbije ne pogoduju dijalogu i normalizaciji odnosa

Portparol EU Maja Kocijančič izjavila je da je poruka Brisela povodom kosovskih taksi za robu iz Srbije „jasna i dosledna“ i da EU „jasno očekuje“ od kosovskih vlasti da povuku te mere, a „obe strane“ je pozvala da se uzdrže od provokacija. Ona je odbacila komentare koji stižu iz Prištine, prema kojima je šef EU diplomatije Federika Mogerini „pristrasna“ i da „kritikuje samo Kosovo“, „a nikada Srbiju“, u kontekstu kršenja sporazuma iz okvira normalizacije odnosa. „Reakcija kosovskih vlasti u ovom kontekstu jednostavno nije pravi način. Postoje načini da se reše ova pitanja i te kanale treba koristiti“, poručila je Kocijančičeva. Kocijančičeva je, međutim, takođe rekla da sve primedbe koje postoje između Beograda i Prištine na međusobne odnose treba rešavati u okviru dijaloga kojem posreduje EU.
„Poslednje akcije, mere i izjave sa Kosova i iz Srbije, koje je druga strana shvatila kao provokaciju i uvrede, uznemirujuće su, ne pogoduju dijalogu i normalizaciji odnosa i podrivaju sve ono što su strane uradile tokom godina u dijalogu“, izjavila je Kocijančičeva. Ona je podsetila da je napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine povezan i sa odnosima sa EU i da može efikasno doprineti dobrobiti građana. „Zato pozivamo lidere sa obe strane da odmah prestanu sa provokacijama i da se fokusiraju na završetak normalizacije odnosa“, poručila je Kocijančičeva. Povodom mera koje je uvela Priština, Kocijančičeva je izjavila: „Naša poruka je jasna i dosledna. U pitanju je kršenje CEFTA sporazuma i nije u duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.“ Ona je podsetila da je EU istu reakciju imala i kada su takse inicijalno podignute za 10 odsto. Kocijančičeva je ocenila da u kontekstu jasne EU perspektive celog regiona Zapadnog Balkana, EU nadgleda ispunjavanje svih obaveza koje su preuzete od strane partnera u regionu. „CEFTA je kamen temeljac regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i ključni deo regionalne ekonomske zone. On je pokriven kroz različite sporazuma u okviru Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji. To su sve instrumenti koji su dizajnirani da podrže region, da ga približe EU i osiguraju da postoji ekonomska dobrobit koja pomaže regionu i njegovoj ekonomskoj situaciji“, poručila je Kocijančičeva. Ona je navela da EU očekuje da Sekretarijat CEFTA i sve strane preduzmu neophodne mere kako bi osigurali da se Sporazum o slobodnoj trgovini u potpunosti poštuje. Podsetila je i na fundamentalne principe evropske perspektive regiona, koji su zasnovani na pomirenju i regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima. „Poruka za Srbiju i Kosovo je jasna. Mi očekujemo da se obaveze ispune, a sve provokacije izbegnu i da obe strane nastave da rade u cilju normalizacije odnosa jer to nije samo u interesu dve strane, već i u interesu naroda, regiona i cele Evrope“, zaključila ona.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.