EU: E-trgovina je i dalje izložena izbegavanju plaćanja PDV-a i carina

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 18.Jul.2019, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: E-trgovina je i dalje izložena izbegavanju plaćanja PDV-a i carina

Naime, kontrole koje obavlja EU nisu dovoljne za sprečavanje prevara i otkrivanje zlouporabe, a izvršenje naplate još nije delotvorno. Međutim, nedavnim izmenama i novim odredbama za 2021. godinu otklanja se niz otkrivenih nedostataka, poručuju revizori.

Za utvrđivanje carinske i poreske politike, strategija i zakonodavstva u tim oblastima na nivou >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << EU-a odgovorna je Evropska komisija. Kao i za ostalu robu i ostale usluge, za naplatu PDV-a i carina na transakcije u oblasti prekogranične e-trgovine odgovorne su države članice. Po samoj svojoj naravi e-trgovina je izložena nepravilnostima u tom pogledu.

Revizori su procenili da li je Evropska komisija uvela kvalitetan regulatorni i kontrolni okvir i jesu li kontrolne mere država članica dopriniele jamčenju celovite naplate PDV-a i carina na robu i usluge kojima se trguje na internetu. Takođe su razmotrili verovatan učinak zakonodavnih izmena paketa propisa o PDV-u u e-trgovini koji će stupiti na snagu 2021. godine.

Svaki iznos PDV-a i carina koji se ne naplati utiče na budžete država članica i EU-a”, izjavila je članica Evropskog revizorskog suda zadužena za izveštaj Ildikó Gáll-Pelcz dodavši da je „e-trgovina naročito podložna zlouporabi te pitanje njene izloženosti nepravilnostima i prevarama još nije u celosti rešeno.”

Izvor: bug.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.