Izvor: Vostok.rs, 05.Okt.2017, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Detaljno ćemo odgovoriti Srbiji zašto se Kosovo i Katalonija ne mogu porediti

Evropska komisija kaže da će, kada bude dobila pismo srpskih vlasti, detaljno odgovoriti na pitanja povodom svoje pozicije koje se tiču slučajeva Kosova i Katalonije.

„Kada dobijemo pismo, odgovorićemo na njega. Možete biti sigurni da će naš odgovor biti dobro pripremljen i predstavljen. To je uvek slučaj sa našim odgovorima, i ne vidim zašto bi bilo išta drugačije u ovom slučaju“, izjavio je portparol Evropske komisije Aleksandar Vinterštajn.

Evropska komisija je u izjavi za Tanjug odbacila optužbu da se radi o dvostrukim aršinima u slučaju njihove ocene da se „slučajevi Kosova i Katalonije ne mogu porediti“. 

U dodatnom objašnjenju, izvori Evropske komisije za Tanjug naglašavaju da se EU u slučaju Španije rukovodi tzv. „Prodijevom doktrinom“, prema kojoj se Unija ne meša u unutrašnja ustavna pitanja zemalja-članica. 

Ista doktrina, nazvana prema nekadašnjem predsedniku Evropske komisije Romanu Prodiju, kaže da otcepljena teritorija može da napusti državu-članicu EU i ponovo postane deo EU samo ako je nezavisnost stečena u skladu sa ustavom zemlje-članice koju je napustila.



Kada je Kosovo u pitanju, Evropska komisija se pozvala na zaključke Saveta ministara EU od 17. marta 2008. godine kada je dogovorena zajednička reakcija na Kosovsku deklaraciju nezavisnosti.

„Savet naglašava da je Kosovo sui generis slučaj i napominje da će zemlje-članice, u skladu sa svojim nacionalnim praksama i međunarodnim pravom, odlučivati o svojim odnosima sa Kosovom“, navodi se u zaključku Saveta ministra EU iz 2008. godine.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.