EU: Deklaracija o nestalima i ZSO teme sastanka u Briselu

Izvor: VOA, 28.Apr.2023, 14:35

EU: Deklaracija o nestalima i ZSO teme sastanka u Briselu

EU očekuje da Srbija i Kosovo usvoje Deklaraciju o nestalim osobama kao prvu tačku dnevnog reda sastanka u Briselu 2. maja, a tema će biti i Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO), navodi se u saopštenju medijske službe EU. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastaće se u Briselu 2. maja, u procesu nastavka dijaloga, pošto su obojica prihvatili evropski predlog i usaglasili način njegove implementacije u Ohridu. Kako navode iz EU, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak održaće zajednički sastanak sa predstavnicima Srbije i Kosova u utorak u 18 časova. "Od strana se očekuje da usvoje Deklaraciju o nestalim licima kao prvu tačku dnevnog reda, posle čega će uslediti prezentacija/rasprava o prvom nacrtu statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu. Stranke će takođe imati priliku da razgovaraju o aktuelnim pitanjima od političkog značaja", navodi se u saopštenju EU za medije. Na sastanku će biti reči o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije. Paralelno sa dijalogom, dešavaju se i tenzije između dve strane, a stalni kamen spoticanja je formiranje ZSO dogovoreno 2013. Briselskim sporazumom. Nacrt statuta ZSO bi, kako je ranije najavljeno, na sastanku u Briselu trebalo da predstavi Upravljački tim - takođe predviđen sporazumom iz 2013. Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da ne želi da spekuliše o mogućim ishodima nastavka dijaloga Beograda i Prištine 2. maja, već da su predstavnici EU tu da pomognu obema stranama da ostvare napredak u normalizaciji odnosa, prenosi FoNet. "Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu je nešto što je već dogovoreno, tako da treba da bude sprovedeno, kao i druge stvari koje su dogovorene", rekao je Stano. On je dodao da EU radi sve da pomogne obema stranama da ostvare napredak u primeni dogovorenog i da je to uloga EU kao posrednika.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Objavljen dnevni red novog sastanka Vučića i Kurtija u Briselu

Izvor: Danas, 28.Apr.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastaće se sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Đosepom Boreljom u Briselu 2. maja u 18 sati, objavila je danas EU info mreža.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.