EU ĆE RATOVATI ZBOG HRVATSKE

Izvor: Kurir, 29.Okt.2011, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU ĆE RATOVATI ZBOG HRVATSKE

NJUJORK - Javno rekao ono što većina misli! Ulazak Hrvatske u EU biće katastrofa, a zbog te zemlje bi mogao da počne još jedan veliki evropski rat, smatra Ričard Levik, kolumnista uglednog američkog časopisa Forbs

NJUJORK - Javno rekao ono što većina misli!

Ulazak Hrvatske u EU biće katastrofa, a zbog te zemlje bi mogao da počne još jedan veliki evropski rat, smatra Ričard >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Levik, kolumnista uglednog američkog časopisa Forbs. On tvrdi da u svetu postoji osetljiva ravnoteža, koja će nestati ukoliko zemlja kao što je Hrvatska, bez čvrstih antikoruptivnih inicijativa, bude igrala ulogu na međunarodnoj sceni.

„U 19. veku neko je pitao Bizmarka šta će izazvati sledeći veliki evropski rat, a on je odgovorio: ‘Neka prokleta stvar na Balkanu’. Danas to izgleda realno ukoliko se pogleda Grčka. Međutim, stvari mogu biti još gore“, navodi Levik misleći na ulazak Hrvatske u EU.

Osvrćući se na završetak pregovora Zagreba sa Briselom, on piše da će još jedna šepajuća ekonomija postati kamen oko vrata za EU ukoliko se Hrvatska ne izbori s korupcijom i ne sprovede oštre mere štednje do ulaska u Uniju 2013. godine.

Levik navodi da je sve više pažnje usmereno na hrvatske ekonomske probleme i podseća na upozorenje guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog da treba smanjiti rashode kako bi se izbegao ekonomski kolaps.

„Evropa i Amerika su tokom proteklih deset godina samo u reforme u Hrvatskoj uložile skoro milijardu evra, a Zagreb ništa nije uradio“, piše Levik.

On dodaje da bi se u slučaju hrvatske krize MMF našao u problemu:

„MMF bi morao da bira - ili da dopusti bankrot Hrvatske, ili da nastavi da finansira pohlepne političare, čiji režim samo dodatno jačaju donacije iz inostranstva.“

Kolumnista Forbsa se poziva i na izjave hrvatskih nevladinih organizacija da je rizična ekonomija zemlje otežavajući faktor za evropske i američke poreske obveznike, i to zbog visoke stope zaduženosti i nefunkcionalnog pravnog sistema.

„Ulazak Hrvatske u EU je, u najboljem slučaju, šansa za ubrzavanje promena. Promenu režima treba podržati svim sredstvima ako je ona moguća. Ako nije moguća, mašite im evropskom ‘šargarepom’ kako biste dobili barem neke opipljive rezultate“, zaključuje Levik.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Grčka

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.