EU: Borelj primio pismo kojim se traži zaoštravanje politike prema Srbiji

Izvor: VOA, 08.Avg.2023, 19:17

EU: Borelj primio pismo kojim se traži zaoštravanje politike prema Srbiji

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj primio je pismo parlamentaraca iz SAD i evropskih zemalja kojim se traži zaoštravanje politike prema Srbiji, potvrdio je za Glas Amerike portparol EU Peter Stano. "Možemo da potvrdimo da je visoki predstavnik upravo primio pismo od 56 parlamentaraca iz zemalja članica EU i drugih država", navodi se u pisanom odgovoru iz Brisela. Stano, međutim, dodaje da EU neće u medijima komentarisati diplomatsku prepisku Borelja sa drugim akterima. U pismu koje su potpisali američki kongresmeni i senatori, parlamentarci iz Velike Britanije, Italije, Nemačke i drugih država, kao i poslanici u Evropskom parlamentu, traži se od Vašingona, Brisela i Londona da budu oštriji prema Srbiji u kontekstu krize na Kosovu.   Portparol EU u odgovoru Glasu Amerike ističe da Unija ima 27 država članica, sa 27 parlamenata i hiljadama parlamentaraca, ali da spoljnu politiku formiraju vlade država članica, jednoglasno, i da se konsultuju sa partnerima poput SAD. "EU je neutralni posrednik u dijalogu o normalizaciji između Beograda i Prištine i procenjuje učinak strana u dijalogu na osnovu individualnih zasluga i izveštaja koje dobijaju države članice. EU je tražila od obe strane da reše aktuelne tenzije i omoguće nastavak procesa normalizacije", navodi Stano. Dodaje da Brisel prati usklađivanje Srbije sa zahtevima EU i da je spreman da preduzme mere ako se ti zahtevi ne ispune. Stejt department nije odgovorio na upit Glasa Amerike za komentar. Vučić: Pismo usmereno protiv Srbije Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je video pismo 56 parlamentaraca i da je "ponosan što ga okrivljuju za to što ne priznaje nezavisnost Kosova i brani interese srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori" prenosi FoNet. Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je video pismo u kojem je on napadnut "ad personam" i u kojem ga krive "što pomaže narodu u Republici Srpskoj". "Na Kosovu pravim probleme jer ne priznajem nezavisnost. Mediji kažu da je pismo protiv Vučića, ali ono je samo formalno naslovljeno na mene, a u suštini je protiv Srbije. Kriv sam što ne priznajem nezavisnost Kosova i time izazivam nestabilnost i pravim probleme", poručio je predsednik Srbije. Premijerka Ana Brnabić je ranije ocenila da je pismo parlamentaraca "dokaz da kosovski premijer Aljbin Kurti ima podršku u podrivanju mira i stabilnosti i kršenju osnovnih ljudskih prava Srba na severu Kosova".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borrell primio pismo evropskih i američkih poslanika o Kosovu i Srbiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Avg.2023

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell primio je pismo desetine evropskih i američkih zastupnika, koji su od Brisela i Washingtona zatražili da se promeni pristup u odnosu na Kosovo i Srbiju, potvrdio je briselski portparol, Peter Stano. "Kao opšte...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.