EU BESNA NA PROIZVOĐAČE VAKCINA: Nisu zadovoljni današnjim sastankom, večeras opet driblanje AstraZeneke

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jan.2021, 21:10

EU BESNA NA PROIZVOĐAČE VAKCINA: Nisu zadovoljni današnjim sastankom, večeras opet "driblanje" AstraZeneke

EU nije zadovoljna odgovorima koje im je AstraZeneka dala na današnjem sastanku i večeras će ponovo imati susret sa predstavnicima ove firme

Evropska unija nije zadovoljna odgovorima farmaceutske firme AstraZeneka i želi tačno da zna jesu li i kome su dosad proizvedene doze vakcina isporučene, izjavila je večeras poverenica za zdravstvo Stela Kiriakides.

- Evropska unija je predfinansirala razvoj i proizvodnju cepiva i želi da vidi povrat uloženog. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Želi tačno da zna jesu li doze koje je AstraZeneka dosad proizvela isporučene i, ako jesu, kome su isporučene - izjavila je Kiriakides nakon sastanka predstavnika Komisije, zemalja članica i predstavnika britansko-švedske firme AstraZeneca.

AstraZeneca je prošli petak "iznenađujuće" saopštila Birselu da neće moći sledećih nedelja da isporuči količine cepiva prema ugovoru koji je potpisala s Evropskom komisijom.

- EU želi da naručene i plaćene doze cepiva budu isporučene čim pre i želimo da ugovor bude u potpunosti ispoštovan - naglasila je poverenica.

Ona je najavila da će ubuduće sve kompanije koje proizvode vakcine protiv covida-19 morati unapred da obaveste Komisiju kada žele da izvoze vakcine proizvedene u EU u treće zemlje, s tim da to neće vrediti samo za humanitarne isporuke.

Komisija je zato predložila zemljama članicama da se čim pre uspostavi mehanizam za transparentnost izvoza vakcina iz EU.

- Želimo jasnoću i transparentnost u pogledu izvoza vakcina iz EU - istaknula je Kiriakides, dodajući da je EU do sada podržala brzi razvoj i proizvodnju nekoliko vakcina protiv covida-19 u ukupnom iznosu od 2.7 milijardi evra.

S obzirom na to da odgovori na pitanja koja je Komisija na popodnevnom sastanku pitala nisu zadovoljavajući, Kiriakides je najavila večeras novi sastanak s predstavnicima AstraZeneke.

- EU će preduzeti sve što je potrebno da zaštiti svoje građane i njihova prava - rekla je poverenica.

Očekuje se da će Evropska agencija za lekove u petak dati odobrenje za korišćenje cepiva koje je AstraZeneka razvila u saradnji sa Univerzitetom u Oksfrodu ali pitanje je koliko će to vredeti ako firma ostane pri svojoj najavi da će biti znanog kašnjenja u isporuci vakcina.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.