EP: Pohvale Srbiji iz Strazbura

Izvor: Blic, 15.Jan.2014, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP: Pohvale Srbiji iz Strazbura

Poslanici Evropskog parlamenta su tokom vešerašnje rasprave o napretku Srbije u evropskim integracijama odali priznanje beogradskim vlastima na naporima za normalizaciji odnosa sa Prištinom i odlučnom sprovođenju untrašnjih reformi. Komesar EU za proširenje Štefan File: Balkan danas asocira na dijalog

- Pozdravljamo početak pregovora o pridruživanju sa Srbijom - rekao je ministar spoljnih poslova Grčke Dimitris Kurkalis, otvarajući debatu koja je počela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa više sati zakašnjenja zbog probijenih rokova prilikom diskusije o drugim tačkama.

On je podsetio da je Grčka oduvek podržavala proces proširenja EU i pohvalio napredak u dijalogu Beograd-Priština, rekavši da je "doveo do rezultata koji su donedavno bili nezamislivi".

- Treba odlučno nastaviti rad na primeni sporazuma, a Grčka je spremna da pomogne u savladavanju budućih izazova na ovom putu - rekao je on.

Evropski komesar za proširenje Štefan File je u obraćanju Parlamentu podsetio da se bliži stogodišnjica Prvog svetskog rata, koji je Balkanu doneo "nesrećnu asocijaciju na sukobe i nasilje".

- Danas Balkan asocira na dijalog, razvoj dobrosusedskih odnosa i ekonomski oporavak - rekao je File i dodao da je ovo pravi trenutak za raspravu o Srbiji, jer će ona već sledeće nedelje međuvladinom konferencijom u Briselu otvoriti pregovore o pridruživanju EU.

On je istakao da je napredak u dijalogu Beograda sa Prištinom dokaz da je EU u stanju da inspiriše i doprinese pomirenju u regionu.

Tokom debate, u kojoj je učetvovalo više desetina poslanika, gotovo svi su izrazili podršku reformama u Srbiji i Briselskom sporazumu. To je, pre svih, učinio izvestilac za Srbiju Jelko Kacin, čiji je godišnji izveštaj o napretku u evropskim integracijama povod za današnju raspravu na plenarnom zasedanju u Strazburu.

Izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček je izrazila žaljenje zbog poništenja izbora u severnom delu Kosovske Mitrovice i dodala da se nada da to neće prouzrokovati zastoj u primeni Briselskog sporazuma.

Holandska poslanica Marje Kornelsen je pozvala Srbiju da sa "obe ruke zgrabi šansu koja joj se pruža i nastavi sa sistemskim reformama.

- Reforme mogu da budu tako zabavne - rekla je poslanica Zelenih i pozvala na dalji rad na postizanju ravnopravnosti žena i poštovanju prava manjina.

Nemački poslanik Elmer Brok je podsetio da je EU pre deset godina obećala Zapadnom Balkanu evropsku perspektivu.

- Sada treba da ispunimo obećanje - rekao je on.

Edvard Kukan iz grupe poslanika "Prijatelji Srbije" je napredak koji je Srbija prošle godine nazvao zadivljujućim i izrazio uverenje da će Srbija ne samo uspešno početi, nego i završiti pregovore o pridruživanju.

Među retkim disonantnim tonovima bila je hrvatska poslanica sa krajnje desnice Ruža Tomašić koja je ocenila da Srbija nije raskrstila sa mračnom prošlošću i da nije promenila agresivnu politiku iz devedesetih.

- Tu zemlju vodi četnički vojvoda, a u toku je proces rehabilitacije Draže Mihailovića - upozorila je ona.

Nekoliko mađarskih poslanika je vlastima u Beogradu uputilo kritike na račun položaja Mađara u Vojvodini, a nemački poslanik Bernt Posel je rekao da je "tretman Albanaca na jugu Srbije zastrašujući".

- Policija upada u škole, pretresa đake i pleni udžbenike - tvrdi on.

Tokom najvećeg dela gotovo dvosatne diskusije prevladali su pozitivni tonovi, a File je na kraju zahvalio Kacinu i Parlamentu na podršci procesu proširenja.

On se ukratko osvrnuo na govor Ruže Tomašić, rekavši da je u protekle četiri godine radio upravo na tome da se ružni događaji iz prošlost prevaziđu, počinnioci ratnih zločina kazne i da se osnovna prava svih poštuju.

Kurkalas je u završnom govoru takođe zahvalio poslanicima i istakao da će Savet EU, kojem Grčka predsedava tokom prve polovine ove godine, ispuniti solunsko obećanje.

Očekuje se da će Kacinov predlog za rezoluciju o Srbiji, koji je još prošle godine usaglašen na Komitetu za spoljne poslove EP, biti usvojen na sutrašnjoj sednici Parlamenta, a glasanje je zakazano za podne.

Pročitajte još: Kacin: Politička pozadina ubistva Đinđića mora da se reši jednom za svagda

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EP danas usvaja Rezoluciju o Srbiji

Izvor: Blic, 16.Jan.2014, 11:08

Evropski parlament bi trebalo danas, kako se očekuje, da usvoji predlog Jelka Kacina za rezoluciju o Srbiji, koji je prošle godine usaglašen na Komitetu EP za spoljne poslove. Glasanje je zakazano za podne...Poslanici Evropskog parlamenta su tokom sinoćnje rasprave o napretku Srbije u evropskim integracijama...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.