EP: Dobri odnosi Srbije i Rusije nisu problem, ali...

Izvor: Prva.rs, 23.Mar.2015, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP: Dobri odnosi Srbije i Rusije nisu problem, ali...

Flekenštajn, potpredsednik grupe socijalista i demokrata u EP, za list "Danas" rekao je da, iako ne treba prenaglašavati stvari, "Evropska unija sigurno ne bi pozitivno gledala na najavljeno zajedničko održavanje vojnih vežbi Srbije i Rusije".

Flekenštajn, čija je partija u vladajućoj koaliciji u Nemačkoj, dodao je i da bi "da je na mestu Beograda, gledao da odloži vojne vežbe s Rusijom, ako ne i da ih otkaže".

Upitan da li će EP reagovati u slučaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << budu održane vojne vežbe Srbije i Rusije zakazane za septembar, on je odgovorio da je "siguran da se to neće dopasti većini poslanika EP i da će EP odgovoriti na neki način".

Sagovornik "Danasa" ocenio je i da će sva tri poglavlja - 23 i 24 o vladavini prava i 35 o odnosima s Prištinom, biti otvorena istovremeno, do kraja godine, o čemu će konačnu odluku doneti Evropski savet, ali je podsetio da se Nemačka zalaže za to da prvo bude otvoreno poglavlje 35.

Flekenštajn, koji je nedavno posetio Beograd u okviru delegacije EP, rekao je da, posle razgovora sa srpskim zvaničnicima njegov utisak glasi da se Srbija nalazi na dobrom putu, budući da su doneti brojni zakoni, ali da to ne sme ostati mrtvo slovo na papiru.
"Uzmimo za primer pitanje slobode medija. Čuo sam da postoje tri nova zakona i šta oni sadrže, ali nužno je sprovesti sve to u praksi. Ovo nije kritika vlasti, vać samo želim da kažem da posao nije završen, posao sada počinje", zaključio je Flekenštajn za "Danas".

Potpredsednica Kluba poslanika Naprednog saveza socijalista i demokrata u EP Tanja Fajon, koja se takođe nalazila u delegaciji koja je boravila u Beogradu, rekla je za "Politiku" da EU očekuje da Srbija postepeno uvodi sankcije Rusiji.
"Mi razumemo čvrstu vezu i tradicionalne odnose Srbije s Rusijom, ali isto tako očekujemo i potpunu posvećenost kada je u pitanju put ka EU. To mi je tokom razgovora potvrdio i ceo srpski politički vrh", rekla je Fajon.

Ona je kazala da ne sumnja da su oni koji vode Srbiju "svesni potrebe da se spoljna politika EU, uključujući i sankcije Rusiji, postepeno primeni i u Srbiji, tj. da se spoljna politika Srbije harmonizuje sa spoljnom politikom EU".

Fajon je naglasila da je važno da pregovori EU sa Srbijom što pre počnu, naročito otvaranje poglavlja 23 i 24 do kraja godine.

Ona je naglasila i da je dijalog između Beograda i Prištine od suštinskog značaja ne samo za napredak Srbije ka EU već i za bolje odnose u celom regionu.

Fajon se zalaže i za uvođenje bezviznog režima za građane Kosova, što bi, kako je rekla, pored slobode putovanja, značilo i manje trgovine ljudima i lažnim dokumentima.
Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.