EK uklanja hrvatsku blokadu?

Izvor: VOA, 14.Apr.2016, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK uklanja hrvatsku blokadu?

U Briselu je potvrdjeno da Evropska komisija aktivno radi na uklanjanju blokade koju je pred otvaranje novih poglavlja pregovora Srbije sa EU postavila Hrvatska.

U Komisiji nisu želeli da potvrde pisanje hrvatske štampe kako su odbijeni argumenti Zagreba da, prije otvaranje poglavlja o pravosudju, Srbija mora izmijeniti postojeći zakon kojim srpski sudovi imaju jurisdikciju na cijeloj teritoriji bivše Jugoslavije. Medjutim, jesu potvrdili da se pripreme za nastavak >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << pregovora sa Beogradom nastavljaju i da se u Komisiji nadaju kako će se proces pristupanja Srbije EU nastaviti što prije.

Već pripremljena mjerila pregovora za otvaranje poglavlja 23 i 24 nisu dobila saglasnost Hrvatske koja, kao članica EU i s obzirom da odluke o pitanjima proširenja moraju da imaju podršku svih 28 evropskih članica, može na taj način da uspori otvaranje novih poglavlja. Prema pisanjima medija, Evropska komisija je odbacila argumentaciju Hrvatske i njen zahtjev da Srbije prije pregovora izmijeni postojeći zakon o nadležnosti  u procesuiranju ratnih zločina, ali time, nije otvorila put na nastavak pregovora Srbije. Za sada, jer u Komisiji su uvjereni da će dići hrvatsku blokadu.

"Komisija očekuje naredne korake u procesu pristupanja Srbije EU, preciznije, otvaranje poglavlja 23 i 24, koja se bave pravosudjem i osnovnim ljudskim pravima, pravdom, slobodama i bezbjednošću. Ova poglavlja su posebno važna jer pokrivaju ključne reforme. Trenutno se vodi diskusija i pripreme za otvaranje tih poglavlja uz podršku Komisije. Očekujemo da se pomenuta poglavlja otvore, čim se postigne jednoglasnost evropskih članica", saopštila je portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančić.

Ukoliko hrvatski argumenti o srpskom zakonu koji je "novi hibridni princip, nepoznat savremenom medjunarodnom pravu" zaista jesu odbačeni od strane EK, postavlja se pitanje: zašto  EK ne preduzme mjere da se situacija razriješi?

 Politika proširenja je bazirana na jednoglasnosti svih evropskih članica i ovo je nešto što zahtjeva nepodjeljenost mišljenja. Medjutim, Evroske komisija je aktivno uključena u pripreme za otvaranje ovih poglavlja i nastaviće sa takvom zadaćom", istakla je Kocijančić.

U svakom slučaju, u Komisiji su nagovjestili da rade na rješavanju ovog spora, za koji bi, prema tvrdnji medija, Brisel želio da vidi bilateralno rješenje, umjesto dizanja pitanja na nivo EU. Ovo tim prije, prisjećaju se izvještači iz Brisela, što su hrvatski zvaničnici prilikom pristupanja te zemlje EU, čvrsto obećali da poziciju evropske članice nikada neće koristiti kako bi bilo koju kandidatsku zemlju ucjenjivali na bilateralnim pitanjima.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.