EK u maju o sprovođenju akcionog plana za poglavlja 23 i 24

Izvor: RTS, 13.Mar.2017, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK u maju o sprovođenju akcionog plana za poglavlja 23 i 24

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević rekla je da je Srbija predala sva dokumenta i podatke u vezi sa sprovođenjem akcionog plana za poglavlja 23 i 24 i dodala da će Evropska komisija u maju o tome obavestiti države članice.
Veliki procenat akcionog plana je ostvaren, a u dve trećine mera su ili započete ili realizovane, rekla je Miščevićeva na tribini "Pregovaračko poglavlje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 23: Akcioni plan nacionalne manjine".

Kako je ukazala, 67 aktivnosti je u potpunosti realizovano, a 18 delimično.
"Primetili smo da možemo vrlo lako postići konsenzus po pitanju udžbenika i obrazovanja na manjinskim jezicima, a ima još dosta posla kada je reč o informisanju na jezicima nacionalnih manjina", rekla je Miščevićeva.
Kako je objasnila, akcioni plan neće ostati isti do kraja pregovaračkog poglavlja - on se mora menjati i unapređivati.
"Ne želimo da pitanje odnosa Srbije prema nacionalnim manjinama, odnosno sopstvenim građanima, bude deo pregovaračkog procesa jer ta pitanja u otvorenom dijalogu mogu biti resena", rekla je Miščevićeva.
Ocenila je da su položaj i zaštita nacionalnih manjina u Srbiji na zavidnom nivou, ali da postoje manjkavosti, dodajući da se to rešavalo kroz set mera u akcionom planu za poglavlje 23.
Direktor Fondacije "Konrad Adenauer", Norbert Bekman Dirkes, kaže da ga je manjinska politika Srbije "pozitivno začudila", rekavši da su od 32 manjine, njih 20 priznate u savetu manjina.
Dodao je da manjine u Srbiji, po oceni međunarodnih organizacija, nisu diskriminisane.
"Ima puno toga što treba uraditi, potrebno je pronalaženje kompromisa, ali glavna politika može da služi drugima za primer", istakao je Bekman Dirkes.
Govoreći o evropskom putu Srbije, Dirkes je ukazao da se još ne može predvideti kada će se taj proces završiti, ali kaže da svi oni koji se time ozbiljno bave, znaju da nema novih uslova i zahteva.
Kaže i da nema nikakve sumnje da je proces evropskih integracija jedini put koji vodi ka sigurnoj i miroljubivoj Evropi.
Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović očekuje da će se uskoro u skupštinskoj proceduri naći izmene i dopune Zakona o Nacionanim savetima nacionalnih manjina i izmene i dopune Zakona o ostvarivanju prava i sloboda nacionalnih manjina.
Istakavši da je Srbija jasno opredeljena da poštuje prava manjina, predsednik skupštinskog odbora je ukazao i da akcioni plan predstavlja dobar okvir za ostvarivanje njihovih prava.
Omerović je upozorio da postoji trend da se u nekim od država govori "jezikom prošlosti, da se podižu tenzije i da dežurne partiote koriste priliku da pokažu mržnju prema drugima".
"Čovek bi mogao da stekne utisak da je mobilizacija u punom jeku", rekao je Omerović.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Miščević: Nema novih uslova u vezi sa pravima nacionalnih manjina

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Mar.2017

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević je rekla danas da nema novih uslovljavanja u vezi sa pravima nacionalnih manjina, da je evropsko pravo u toj oblasti jasno i da se otvorena pitanja mogu rešiti dijalogom..."Nema novog uslovljavanja i pravo EU u ovom...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.