Izvor: RTS, 05.Okt.2020, 22:03

EK objavljuje izveštaj o napretku Srbije ka EU, ima li razloga za zabrinutost

U susret godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, Nacionalni konvent o Evropskoj uniji objavio je knjigu preporuka. Kažu da je upozoravajuće što su prošle godine otvorena samo dva poglavlja.
Ako bi izveštaj o učinku Srbije u evropskim integracijama trebalo da se sažme u jednu rečenicu, onda bi to bilo da ima razloga za zabrinutost, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kažu u Konventu.

Najmanje je napretka u vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, političkim kriterijumima, slobodi govora i medijskim slobodama. To će se, veruju, naći i u izveštaju Evropske komisije.
"Ja bih rekla da su ključne preporuke te da država mora da se povuče iz medija, da mora da prestane da direktno ili indirektno koristi medije, kada kažem direktno priča se, govorimo o nezavisnosti javnih servisa, o sufinansiranju na lokalnom i nacionalnom nivou koji se odvija uz teška kršenja i procedura i zakona, a kada pričamo o indirektnom to su razne vrste pritisaka na novinare", izjavila je Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa.
Poštovanje obaveza iz političkog kriterijuma, za pristupanje Evropskoj uniji podrazumeva upućivanje zvaničnog zahteva Srbije za pristupanje po novoj metodologiji usvojenoj u decembru.
"Nažalost, 2019. nismo izvukli pouku. Ukoliko se ne desi ništa dramatično, u pozitivnom smislu naravno, postoji realna bojazan da Srbija do kraja godine ne otvori nijedno pregovaračko poglavlje", navodi Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike, ispred međusektorske grupe za politički kriterijum.
Nacionalni konvent je pozitivno ocenio poglavlja o slobodi kretanja radnika, prava poslovnog nastanjivanja i slobode pružanja usluga, saobraćajne politike, transevropske mreže i zaštite životne sredine.
"Za 2019. sigurno, pošto su dve trećine pregovora sa Evropskom unijom zapravo ekonomski pregovori posvećeni ekonomskim poglavljima, eto to će verovatno biti najpozitivnije kao i sa naše strane ocenjeno", ističe Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o EU.
Uz sutrašnji godišnji izveštaj Evropske komisije najavljena je ekonomska pomoć za Zapadni Balkan.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izveštaj Evropske komisije: Srbija "izbalansirano" između postignutog i napretka

Izvor: RTS, 06.Okt.2020, 11:46

Srbija je ograničenim napretkom u oblasti pravosuđa i osnovnih prava, određenim napretkom u oblasti pravde, slobode i bezbednosti, ali i pozitivnim korakom nastavka dijaloga sa Prištinom postigla "ukupni balans" kada je reč o pristupnim pregovorima sa EU, zaključuje Evropska komisija u Izveštaju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.